Juholt vill dansa i neon

”Jag tycker Emmaboda kommun ska rusta upp alla fina gamla neonskyltar som finns i samhället.”
Idén kommer från förre S-ledaren Håkan Juholt.
Emmaboda • Publicerad 19 januari 2013
Foto: Jan Anderssin

I samband med att länets socialdemokratiska riksdagsledamöter var på besök i Emmaboda på fredagen hade en kaféträff anordnats på 50-tals­fiket Konditori Fenix.

Dit var lokalpressen inbjuden men också partimedlemmar och sympatisörer som ställde frågor i aktuella politiska ämnen till sina representanter i riksdagen.

Förutom Håkan Juholt även Lena Hallengren, Desiré Liljevall och Krister Örnfjäder. De åtföljdes av de lokala partirepresentanterna Ann-Marie Fagerström, Bo-Eddie Rossbol och Stig-Ove Andersson.

Men när undertecknad fick en liten pratstund med Håkan Juholt kom han helt plötsligt in på ett kärt ämne, nämligen neonskyltar.

– Har ni tänkt på att det finns ovanligt många neonskyltar i Emmaboda? undrade han.

– Det finns mängder och jag är övertygad om att många som plockats ner från butiker som försvunnit står i en källare någonstans.

Han tycker att Emmaboda kommun borde ansöka om statliga pengar för att kunna renovera skyltarna och återigen visa upp dem för allmänheten.

I centrum finns det neonskyltar bland annat på Hotell Amigo, konditori Fenix, Hotell Linden och Emmaboda Blomsteraffär. Bara för att nämna några platser.

– Men skyltarna är dyra att underhålla. Därför tycker jag att kommunen borde söka pengar till upprustning.

Han pekar på att i hans hemstad Oskarshamn finns bara någon enstaka neonskylt och att det inte finns så många i Kalmar heller.

– Därför tycker jag att Emmaboda kommun ska slå ett slag för neonskyltar och varför inte låta Lena Philipsson inviga en neonfestival i Emmaboda med Jag vill dansa i neon.

Själv skulle han gärna göra Lena Ph sällskap på en dylik invigning för att återupprätta neonskylten.

Själv trivdes Håkan Juholt som fisken i vattnet när han gick omkring i det 1950-talsinspirerade fiket i Emmaboda. Där fick han också en intressant pratstund med konditoriägaren, Ulf Thoor.

Och det var många som hejade och skakade hand med den förre partiledaren.

– Att många känner igen mig får jag nog leva en stund till med.

Tiden efter partiledareuppdraget har han fått många förfrågningar om att vara med i olika tv-program, men valt att hålla en låg profil.

– Det har varit program där man får uppträda som dirigent och dansa. Egentligen är det väl bara Bonde söker fru som jag inte blivit inbjuden till...

Fast hade det gällt att dansa i neon kanske han hade ställt upp för han är fascinerad av de många gånger kreativt utformade neonskyltarna.

Och att neonskyltarna försvinner i rask takt i Sverige är något som oroar honom. Därför vill han att så många skyltar som möjligt ska bevaras för framtiden.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.