Ingen större förändring för kunderna när apoteket byter ägare

Kunderna kommer inte att märka någon större skillnad när Apoteket Linnéan i Emmaboda byter ägare på måndag.
Emmaboda • Publicerad 12 mars 2010

Då knoppas apoteket av helt och hållet från Apoteket AB. Istället kommer man att ingå i företaget Apoteksgruppen.

– Apoteksgruppen är en statlig paraplyorganisation som tar hand om de 150 apotek som ska säljas ut till privata företagare successivt under året, säger Yvonne Söderlund Karlsson, apotekschef i Emmaboda.

– Så senare i år kommer vi att säljas en gång till. Så det kan vara lite svårt för oss i personalen att förklara för kunderna vad som händer just nu.

Apoteksgruppen har byggt upp en stödorganisation som ska underlätta driften av apoteken.

Apoteket i Emmaboda, som är inrymt i Konsumfastigheten vid centrumtorget, har sex anställda.

– Nu blir det inga direkta förändringar när det gäller verksamheten och sedan får vi se hur den nye ägaren vill ha det, säger Yvonne Söderlund Karlsson.

I morgon lördag hålls apoteket i Emmaboda stängt för allmänheten. Läkemedel eller andra varor kan inte hämtas ut denna dag. Istället hänvisas kunderna till grannkommunerna i form av Apoteket Örnen i Nybro eller Apoteket Örnen i Lessebo.

– Vi håller stängt för att ställa om avancerade tekniska system och vi jobbar både lördag och söndag för att allt ska fungera när vi öppnar på måndag, säger Yvonne Söderlund Karlsson.

Den 1 juli 2009 upphörde det statliga apoteksmonopolet. En väsentlig del av denna omreglering av marknaden är att småföretagare erbjuds att köpa ett eller flera av 150 utvalda apotek. Emmaboda är ett av dessa apotek.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.