Industriföretag behöver mer plats

Emmaboda industriservice börjar bli trångbott och lokalerna behöver byggas ut.
Emmaboda • Publicerad 5 maj 2014
Anton Ala-Englund jobbar på Emmaboda industriservice.
Anton Ala-Englund jobbar på Emmaboda industriservice.Foto: Peter Lejon
Foto: Peter Lejon

Företaget visade nyligen upp sig på industri- och företags­dagen, och när ägaren Jan Franksson visar runt i lokalerna på baksidan av före detta syfabriken på Esplanaden uppehåller han sig vid lokalernas storlek.

– Vi har gjort en hel del investeringar i skrymmande maskiner. Verksamheten rullar på bra, men det krävs utrymmen. Vi kommer att bli tvungna att bygga ut.

Företaget jobbar med att serva andra företag och viktiga kunder är Xylem, St Gobain Emmaboda glas, Glasma, Emmaboda Granit, Emmaboda Granitslöjd och flera sågverk. Dessutom jobbar man med styckesaker som behövs, exempelvis på Xylem.

– Vi jobbar både med automatiserad cnc-svarvning och manuell svarvning, så vi har egen till­verkning också, men merparten av jobben gör vi ute på andra företag.

Jan Franksson, som ägt företaget i elva år efter att ha tagit över från Lars Hillerbratt, har tidigare varit inne på att lämna de nuvarande lokalerna.

– Vi har tittat på Jon Stenbergs lokaler i Lindås, som ju är till salu. De skulle passa oss perfekt, men samtidigt är det ett mycket stort projekt att flytta en verksamhet som vår, så vi satsar på att bygga ut i stället. Ett problem är bara hur vi ska göra det, för det finns ju villakvarter runt omkring och vi behöver bygga ut med några hundra kvadratmeter.

Emmaboda industriservice omsätter årligen omkring sex miljoner kronor och har åtta anställda.

Längre tillbaka, framför allt på Hillerbratts tid, jobbade företaget mycket med service på glasbruken.

– Vi har vissa jobb där fortfarande, men antalet glasbruk har ju kraftigt minskats. Vi var på Kosta härom veckan, men annars har vi under min tid som ägare gått in mer för andra branscher. Speciallösningar är vår grej, så vi jobbar inte mycket med serieproduktion.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.