Han ska bli starkast i Sverige
För Björn Andersson, 24, är hängivenhet ett honnörsord. Om han har bestämt sig för något finns det ingen återvändo. Målet framför alla andra är att etablera sig inom kraftsporten strong man.
Strong man, det vill säga "stark man", kan
i princip beskrivas som ett slags hinderbana för styrkelyftare. Bland momenten märks lyft av slätslipade betongklot som väger 125 kilo. Man bär ett 300-kilos ok på axlarna, springer med en 120-kilos järnväska i vardera handen och välter 300-kilos traktordäck. Har man tagit sig ända upp i eliten ägnar man sig dessutom åt att dra tåg- och lastbilsvagnar.
- Jag har tränat strong man
i ungefär ett halvår, säger Björn Andersson när Barometern-OT träffar honom i Emmaboda lyft- och atletklubbs, ELAK, träningslokal i före detta Hobas Rör. Tidigare höll jag på med styrkelyft, men strong man är mer varierat.
300 kilo i knäböj
Att i princip jonglera med väldiga betongklot och att till råga på allt dra lastbilsvagnar - går det? Ja, på något sätt gör
det det, men det är knappast den självklara sporten för
den finlemmade.
Björn Andersson har tränat så länge han kan minnas. Nu är han 1,95 meter lång och väger 135 kilo. Bröstmåttet är 140 centimeter, midjemåttet 110, låret 77 och överarmen 50 centimeter. Personbästa i bänkpress ligger på 180 kilo, i knäböj tar han närmare 300 kilo och utan större problem bär han samma vikt på axlarna.
- Jag tränar tre gånger i veckan. Varje pass är minst en och en halv timme och då kör jag så hårt jag kan.
Inte fåfäng
Kraftkarlen säger att han aldrig har tränat av fåfänga skäl. Den moderiktigt rutiga magen lockar alltså inte.
- Jag vill bli så stark det går och jag bryr mig inte om hur det ser ut. Lite fett på magen ... Vadå? Huvudsaken är att min kropp klarar det jag vill göra. Att glänsa på badstranden är liksom inte min grej.
Han berättar att manskroppen generellt är som starkast i 35-40-årsåldern och att det tar lång tid att bygga upp den här typen av styrka.
- Det är viktigt att inte öka belastningen för mycket och
för ofta. Musklerna vänjer sig snabbare än lederna och många får problem med just lederna för att man tränat fel eller för
mycket.
Att träna på ett riktigt sätt innebär ett starkt engagemang, dels ifråga om fysiken och dels ifråga om maten - och frånvaron av alkohol.
- Jag dricker i princip inte alkohol, men däremot äter jag väldigt mycket, säger han. I bland kan det bli ett kilo nötfärs till en måltid. Men det är lika viktigt med grönsaker.
Förhoppningsfull
Det han nu satsar på är Strong Man-tävlingen i Västerås i maj. Han hyser vissa förhoppningar, men ...
- Man måste tänka långsiktigt och inte överdriva. Dels blir slutresultatet bättre och dels håller kroppen.
Björn Andersson har kraftsporten i blodet. Hans far, Erik Andersson, är något av en lokal pionjär på området och hörde till de entusiaster som lanserade gymträningen i Emmaboda för drygt 20 år sedan på Hotell Amigo.
- När jag var yngre tittade jag på när han tränade och lärde mig mycket.
Är det många som muckar med dig på krogen?
- Näe, inte så där särskilt, säger han med ett leende och inleder ett nytt bänkpresspass med 160 kilo på stången.
PETER LEJON