Graffiti får ta plats i centrum

Centrum förskönas av en graffitikonstnär. Tunneln vid Hotell Amigo ska förvandlas till en djungel.
Emmaboda • Publicerad 24 maj 2014
Detalj av Richard Mosers målning i sporthallen.
Detalj av Richard Mosers målning i sporthallen.Foto: Peter Lejon
Tunneln vid Amigo ska dekoreras med graffiti.foto: Peter Lejon
Tunneln vid Amigo ska dekoreras med graffiti.foto: Peter LejonFoto: Peter Lejon

På flera ställen har väggar i sporthallen dekorerats med graffitimålningar.

Dessa har tillkommit genom att kommunen gett konstnären Richard Moser i uppdrag att utföra dekorativa målningar och nu har målningarna funnits på plats i några år.

– Målningarna är mycket uppskattade och det är glädjande att det inte har gjorts någon åverkan på dem, säger kommunens fritidschef Jan Hagström.

Nu är ytterligare en målning färdigställd, nämligen i sporthallens c-hall. Där jobbade Moser i förra veckan och målningen är 23 meter lång.

–Vi är mycket nöjda med Mosers arbete och därför fortsätter vi att anlita honom. Han gillar dessutom Emmaboda eftersom vi har vågat anamma graffiti.

Moser har av kommunen nu även fått i uppdrag att utföra en stor målning i gång- och cykeltunneln vid Hotell Amigo.

Miljön anses inte vara särskilt uppsluppen på platsen och Moser har lagt fram förslag som har godtagits. Motiven kommer att knyta an till såväl djungel som till tågtrafik. Arbetet beräknas ta en vecka och kostnaden för kommunen är omkring 50 000 kronor.

– Jag och min assistent ska göra jobbet runt nationaldagen. Jag trivs bra med att jobba i Emmaboda och det är kul att kommunen satsar på graffiti. Det verkar också som om folk i allmänhet har tagit graffitikonsten till sig. Jag har jobbat i Emmaboda från och till i ungefär tio år nu, säger Richard Moser.

Han jobbar annars som museitekniker med konstmuseer i framför allt Stockholm som uppdragsgivare.

– Jag har grundskisser för Amigotunneln klara, men det är ingen idé att planera hela målningen. Man måste lämna lite plats för stundens ingivelse också.

Kommunen kommer troligen även att anlita Richard Moser för förskönande uppdrag i simhallen.

– Korridoren vid omklädningsrummen är lite tråkig. Vi diskuterar några lösningar där, säger Jan Hagström.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.