Annons

Fullmäktige blir öppet för förslag från alla

I fortsättningen blir det fritt fram för vem som helst att lägga ett förslag till kommunfullmäktige i Emmaboda.
Emmaboda • Publicerad 20 januari 2003

Förslag föreligger nämligen om ett så kallat medborgarförslag, som troligen kommer att behandlas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige nästa månad. Det innebär att allmänheten kan föreslå saker och ting som sedan behandlas av högsta kommunala instans.

I dag är det bara politiker som har rätt att skriva motioner till kommunfullmäktige. Så enda möjligheten har varit att kontakta någon förtroendevald i något politiskt parti och be att få sitt förslag framfört genom denne. En möjlighet som inte så många tycks använda sig av. Visserligen har det de senaste åren funnits möjlighet för allmänheten att lämna in en motion, som sedan undertecknas av kommunfullmäktiges presidium. Något som ingen utnyttjat.

Annons

Den person som skriver ett medborgarförslag ska underrättas när kommunfullmäktige ska besvara hans eller hennes förslag och då även få rätt att yttra sig på sammanträdet.

Allmänhetens frågestund

På senare år har allmänheten i Emmaboda fått större möjlighet att påverka och få insyn i det kommunalpolitiska arbetet.

Sedan många år tillbaka har folk möjlighet att på allmänhetens frågestund på vissa av kommunfullmäktiges möten ställa de lokala beslutsfattarna mot väggen.

Sedan våren 2001 har mötena i nämnder och styrelser varit öppna för allmänheten. Fast allmänheten har bara, med några få undantag, utnyttjat möjligheten att få insyn i de politiska beslut som tidigare fattades bakom stängda dörrar.

Precis som på kommunfullmäktiges möten har det varit ganska glest i åhörarleden. Mestadels är det bara den lokala pressen som finns närvarande för att följa den politiska debatten på nämndernas och styrelsernas sammanträden. Tidigare har man bara varit hänvisad till de presskonferenser som nämndernas presidier håller efter mötena.

Fast några sammanträden har varit välbesökta. Som exempelvis när teknik- och fritidsnämnden förra året skulle besluta om ridskolan skulle placeras i Lidahult eller Långasjö, men det verkas kräva frågor av den typen för att allmänheten ska engagera sig.

Det har också hänt att politiker tillåtit besökare att spontant under sammanträdet ställa en fråga till nämnden även om detta inte är tillåtet.

Med införandet av medborgarförslag i kommunfullmäktige tas nu ytterligare ett steg för att utveckla den lokala demokratin i Emmaboda.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons