En hel skolvecka i FN:s tecken

FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna är naturligtvis alltid aktuella, men under den gångna veckan har de rent av utgjort basen för elever och lärare på Johansfors skola.
Emmaboda • Publicerad 8 november 2003
Olle Karlsson och Linus Olsson engagerar sig i FN-frågor.
Foto: Peter Lejon
Olle Karlsson och Linus Olsson engagerar sig i FN-frågor. Foto: Peter LejonFoto: 

Årskurs sex har inlett varje skoldag med att för resten av skolan berätta om hur barn har det i andra delar av världen. Bland eleverna som har berättat märks bland andra Olle Karlsson och Linus Olsson, och de har utgått från FN:s världskarta och kalender. Två luckor i kalendern öppnades varje dag. Det som ryms i luckorna utgjorde grunden för berättelsen och ett genomgående tema var den tecknade FN-filuren som ständigt är ute på internationella äventyr.

I skolbespisningen bjöds det - liksom på skolorna i Långasjö och Vissefjärda - på maträtter med fantasieggande namn. På tisdagen blev det exempelvis Soppa Moçambiquie och på onsdagen serverades Surfarens fiskgratäng.

På Johansfors skola har man även ett indiskt fadderbarn som man varje månad skickar pengar till. Dessutom utbyter man teckningar, tankar och erfarenheter, och det är något som kommit att engagera många elever.

- FN-dagen firades egentligen den 24 oktober, men då hade vi lärare studiedag och eleverna var lediga, säger läraren Birgitta Lindvall. Vi tyckte att tanken om FN och om att öka förståelsen för andra människors livsvillkor är så viktig att vi ville ägna en hel vecka åt ämnet. Det är exempelvis svårt för svenska skolbarn att föreställa sig ett liv där man varken har tillgång till el eller friskt vatten.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.