Den ”magiska gränsen” är passerad

Nu har Emmaboda kommun under 9 000 invånare.
Emmaboda • Publicerad 9 januari 2013

Varje år har Barometern under en lång period kunnat berätta att kommunens befolkning minskar. Frågan om hur man ska bromsa minskningen har ständigt varit på den politiska agendan och kommunen har också gjort allehanda försök att vända trenden, bland annat genom olika marknadsföringsinsatser.

– Det är givetvis ett stort bekymmer eftersom det medför såväl minskade skatteintäkter som minska- de statsbidrag, säger kommunens ekonomichef, tillika ställföreträdande kommunchef, Jan Demerud.

Strax före årsskiftet passerades den ”magiska gränsen” och kommunen har nu

8 986 invånare. Prognosen pekade annars på att kommunen i samband med årsskiftet skulle ha legat på prick 9 000 invånare.

– Senast ett jämnt tusental passerades åt fel håll var 1998, och under 2012 tappade kommunen 80 invånare. I minskade stats­bidrag innebär det 3,6 miljoner kronor.

Det pågår några projekt där förhoppningen är att avstannad befolkningsminskning, och kanske även en ökning, ska uppnås.

– Vi hoppas att Emmaboda – vår framtid ska kunna ge en positiv effekt, säger Jan Demerud.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.