Delade meningar om glasredovisning

Meningarna fortsätter att gå starkt isär mellan de politiska blocken när det gäller hur verksamheten vid The Glass Factory i Boda ska redovisas.
Emmaboda • Publicerad 27 juni 2012
Hur verksamheten vid The Glass Factory i Boda ska redovisas råder det politisk oenighet kring. Arkivfoto: Mats Holmertz
Hur verksamheten vid The Glass Factory i Boda ska redovisas råder det politisk oenighet kring. Arkivfoto: Mats HolmertzFoto: Mats Holmertz

Det framkom ännu en gång på kommunfullmäktiges senaste sammanträde. Då behandlades den motion i vilken de borgerliga partierna kräver att ansvaret för glasmuseet ska ligga hos kommunstyrelsen.

När ärendet nyligen behandlades i kommunstyrelsen beslutades att ansvaret för glasmuseet skulle ligga kvar i bildningsnämnden, dock med tillägget att kommunstyrelsen skulle ta fram en årlig redovisning tillsammans med bildningsnämnden.

När motionen hamnade på kommunfullmäktiges bord föreslog Sten Olof Johansson (M) att kommunstyrelsen i samverkan med bildningsnämnden skulle ta fram en gemensam budget för verksamhetsåret med redovisning och uppföljning på såväl kvartals- som årsbasis.

Efter förslag från kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (S) ajournerades mötet i fem minuter för överläggningar inom den socialdemokratiska gruppen.

– Som vi ser det är det fullt tillräckligt att kommunstyrelsen i samverkan med bildningsnämnden gör en redovisning en gång om året, sade kommunalrådet efter avbrottet.

– Dessutom har ju oppositionen full insyn i bildningsnämnden.

Beskedet beklagades av Sten Olof Johansson (M).

– Då får vi ingen redovisning förrän februari–mars och inga signaler under verksamhetsåret om det går snett, vilket är mycket beklagligt, säger han.

– Vi har budgetuppföljning i bildningsnämnden varje månad. Då ser vi om det går åt rätt håll eller inte, påpekade bildningsnämndens ordförande Jan-Olof Jäghagen (S).

Då kunde bildningsnämndens vice ordförande Ann Helene Jonsson (M) inte hålla tyst längre.

– Det vi får till oss i nämnden en gång i månaden om The Glass Factory kallar jag verkligen inte för en ekonomisk redovisning, sade hon.

Därefter följde votering som slutade 21–17 i majoritetens favör, som innebär att verksamheten vid glasmuseet förblir på bildningsnämnden och att det endast blir en årlig ekonomisk redovisning. Noterbart är att Nicke Grozdanovski (V) valde att rösta med den borgerliga oppositionen.

Den borgerliga gruppen reserverade sig mot beslutet.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.