Bröder möttes igen

- Att få träffas alla tre efter så många år var jätteskönt
Emmaboda • Publicerad 7 januari 2002
Bröderna Jasarevic återsågs efter tio år. Från vänster Salko, bosatt i Emmaboda, Fadil, som bor i Tyskland, och Sadik, som finns på flyktingförläggningen i Hultsfred tillsammans med sin familj. FOTO: JAN ANDERSSON
Bröderna Jasarevic återsågs efter tio år. Från vänster Salko, bosatt i Emmaboda, Fadil, som bor i Tyskland, och Sadik, som finns på flyktingförläggningen i Hultsfred tillsammans med sin familj. FOTO: JAN ANDERSSONFoto: 

Salko Jasarevic, Emmaboda, kan inte hålla tillbaka sin glädje efter det känsloladdade mötet med sina bröder Sadik och Fadil.

Det var första gången på tio år som bröderna var tillsammans.

- Det har varit många och långa telefonsamtal genom åren, men att träffas personligen alla tre är något helt annat, säger Salko Jasarevic.

På olika håll i Europa

Kriget och flykten från hemlandet Jugoslavien har lett till att bröderna hamnat på olika håll i Europa.

De är muslimer från provinsen Sandzak i Jugoslavien. En provins som är delad mellan Serbien och Montenegro.

31-årige Salko Jasarevic kom som flykting till Emmaboda för tio år sedan och bor i villa på Gärdesgatan i Emmaboda tillsammans med hustrun Sibel och sonen Emir.

Två år äldre Sadik flydde från hemlandet Jugoslavien för snart två år sedan tillsammans med sin familj.

Lillebror i sammanhanget, 29-årige Fadil, bor sedan några år tillbaka i München i Tyskland. Sedan finns det ytterligare en äldre broder, 35-årige Senad, som bor i Luxemburg.

Ovissa dagar

Salko Jasarevic hoppas innerligt att Sadik precis som han själv ska få uppehållstillstånd i Sverige, men just nu har familjen ovissa dagar på flyktingförläggningen i Hultsfred.

Hemskickade från Italien

Förutom Sadik består familjen av hustrun Dzana samt barnen Elma, åtta år, och Sinnan, fem år.

- När de reste från Jugoslavien till Sverige blev de stoppade i Italien och tillbakaskickade till hemlandet. Men de gav inte upp och efter tredje försöket lyckades de äntligen fly till Sverige, berättar Salko Jasarevic.

För en tid sedan fick de besked från svenska myndigheter att de skulle ha sökt asyl i Italien med hänvisning till Dublinkonventionen. Enligt EU-ländernas Dublinkonvention ska nämligen en flykting söka asyl i det första land han eller hon kommer till.

Om flyktingen fortsätter till ett annat EU-land har det landet rätt att skicka tillbaka flyktingen.

Försenat besked

- Men enligt den advokat vi anlitat finns det saker som gör att man i Sadiks familjs fall inte kan hänvisa till Dublinkonventionen. Sedan ska man ju ha rätt till ett besked om man får stanna eller inte inom sex månader. Nu fick de besked först efter 15 månader och familjen mår inte bra just nu, säger Salko Jasarevic, som hoppas att Sadik och hans familj ska få stanna i Sverige.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.