Bjurbäcksskolan bäst i länet

Eleverna i årskurs nio på Bjurbäcksskolan i Emmaboda har högst slutbetyg i Kalmar län.
Emmaboda • Publicerad 24 december 2005

Rikssnittet ligger på 205 poäng och snittbetyget i Emmaboda hamnar på 217 poäng. Jumboplatsen i länet innehas av Hultsfred med 192 poäng.

Rektor Björn Hagberg på Bjurbäcksskolan tror att en starkt bidragande orsak till de höga slutbetygen är att man satsat på små arbetsgrupper.

- I årskurs sju har vi 18-20 elever i grupperna och i den årskurs nio som slutade i våras var det 22-23 elever i grupperna, säger han.

"Lyckligt lottade" - Sedan är vi lyckligt

lottade som har behöriga lärare till hundra procent och mycket liten personalomsättning i lärarkåren, vilket gör att skolan

blir stabil där lärarna

känner sina elever väl.

Som en annan faktor till Bjurbäcksskolans topplacering nämner han att man i kärnämnena engelska och matematik har

a- och b-grupper från årskurs sju till årskurs nio. Redan från årskurs sju kan elever som har det lite svårt i dessa ämnen välja att gå

i a-gruppen, som innehåller färre elever vilket gör att läraren kan ge eleverna den tid som behövs.

Små arbetslag - Jag upplever också att politikerna i Emmaboda är måna om sin skola, men de höga slutbetygen beror mycket på de små arbetslagen och att man ser till elevens bästa, säger Björn Hagberg, som också anser att man på Bjurbäcksskolan har en bra dialog med elevernas föräldrar.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.