Bertil Vallien prisas i USA

I morgon reser Bertil Vallien till Toledo, Ohio, för att ta emot ett av glaskonstens förnämligaste priser; organisationen GAS Lifetime achievement award.
Emmaboda • Publicerad 12 juni 2012
Bertil Vallien hedras när han får organisationen GAS Lifetime achievement award i Toledo, Ohio, på fredag.
Bertil Vallien hedras när han får organisationen GAS Lifetime achievement award i Toledo, Ohio, på fredag.Foto: Peter Lejon

GAS är en 40 år gammal konstglasorganisation som spänner över hela världen. Varje år sammanträder man någonstans i världen och den här gången möts medlemmarna i amerikanska Toledo; en stad som genom åren varit navet i den amerikanska glasindustrin.

Bertil Vallien finns på plats i fyra dagar och ska hålla flera föreläsningar om sin livsgärning och om sin syn på glaskonsten.

– Det är oerhört hedrande. Jag har faktiskt vetat om det i ett år och när jag i fjol underrättades via mejl tackade jag nej. Jag läste slarvigt och förstod inte riktigt innebörden. Dessutom trodde jag att det handlade om ett arrangemang förra sommaren och då var jag redan fullbokad. Men när jag förstod vad det handlade om och att utdelningen var i år blev det förstås helt annorlunda.

Samtidigt visas delar av den utställningen som Vallien hade i Chicago i december i fjol i anslutning till GAS-evenemanget.

Apropå utställningar, så blir det den 27 augusti vernissage för Valliens hittills största exposé; nämligen på det högt ansedda palatset Palazzo Francetti vid Canal Grande i Venedig.

Där disponerar konstnären över hela 500 kvadrat-meter, ett helt våningsplan. Utställningen kallas för Nine rooms och syftar på att glaset från Åfors visas i just nio rum.

– Utställningen ingår i arkitekturbienalen i Venedig och det är första gången som en svensk glaskonstnär finns med på den.

Den osäkra situationen inom Orrefors Kosta-Boda medför att hyttan i Åfors släcks den 31 augusti men Vallien kommer att ha sin ateljé kvar på bruket.

– Det ställs i ordning en stor lokal intill hyttan i Kosta för min verksamhet. Gjutning och slipning kommer att ske i Kosta men allt övrigt jobb ska förläggas till Åfors där måleriet finns kvar med närmare 30 personer.

Peter Lejon
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.