Banverket besprutade bangården med Round-up

Ogräs har de senaste dagarna bekämpats på bangården i Emmaboda och järnvägssträckan Emmaboda-Karlskrona med det kontroversiella kemiska medlet Round-up
Emmaboda • Publicerad 20 maj 2003

- Tillsammans med Banverket har vi noga gått igenom var de får och inte får spruta och dessa restriktioner följs, säger Emmaboda kommuns miljöchef Hans Lundgren.

Närheten till vattendrag, vid kommunala vattenskyddsområden och intill bostadsbebyggelse är det exempelvis förbjudet att spruta.

Inte så harmlöst

Round-up är ett bekämpningsmedel som funnits sedan 1970-talet.

- Enligt marknadsföringen ska det vara ett harmlöst ämne som bryts ner på några veckor, men senare uppgifter visar att Round-up inte är så snabbt avklingande som man tidigare påstått, säger Hans Lundgren.

På flera håll i landet har man exempelvis funnit spår av medlet i vattendrag.

Miljöchefen är dock nöjd med de kontakter som Emmaboda kommun haft med Banverket om besprutningen.

Aviserar i förväg

- Banverket aviserar om besprutningen flera månader i förväg samt om körplan och bekämpningsmedel. Dessutom erbjuder de oss också att åka med tåget, men vi avstod denna gång, säger Hans Lundgren.

Men på många håll har man blivit mer restriktiv när det gäller användningen av Round-up. I Kalmar har man exempelvis nyligen beslutat att gatu- och parkkontoret måste minska sin användning av ogräsmedlet med en tredjedel under 2003 jämfört med tidigare år. Målsättningen där är att inom tre år helt upphöra att använda kemikalien.

Jan Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.