Åtgärder krävs på fabrik efter olycka vid maskin
Efter olyckan i början på mars har en fyrkantsbalk monterats vid den plats där handen fördes in i hörnkapsfräsen, så numera går det inte att föra in handen som gjordes vid olyckstillfället då ena lillfingret kapades av vid knogen och det blev ett sår på ringfingret.
Till saken hör att de begåvningshandikappade som arbetar i pallfabriken inte får sköta den aktuella hörnkapsfräsen.
Maskinen krånglade
Maskinen är i princip helt inbyggd med ingreppsskydd mot de rörliga delarna och sköter sig oftast själv, men hade av någon anledning börjat krångla den senaste tiden.
Olyckan inträffade när den anställde tillfälligt hjälpte till med att ta bort en pall som var felaktigt inmatad i hörnfräsen. Han gjorde då ett felaktigt ingrepp och olyckan var framme.
Strax innan hade han plockat bort några pallar som gått fel på samma sätt utan att göra sig illa.
Den arbetsledare som fanns på plats var inte medveten om att den anställde tog ut pallar ur fräsen utan att först stanna maskinen. Platschefen var ledig den aktuella dagen.
Men för att bättre säkerställa att inte fler arbetsolyckor inträffar i verksamheten anser nu Arbetsmiljöverket att en riskanalys av maskinparken behöver utföras.
Inga riskanalyser gjorda
Några riskanalyser av tänkta riskmoment i maskinerna har nämligen inte gjorts.
Enligt verkets rapport är de anställda väl förtrogna med maskinparken och vad som ska göras då något går fel, men med en riskanalys skulle man kunna identifiera tänkta situationer som kan leda till liknande olyckshändelser i framtiden.
Ingen varningsskylt
Det fanns heller ingen skylt som varnade för att stoppa in handen i hörnkapsfräsen på det sätt som gjordes.
På Vissefjärda Pall, som drivs av socialförvaltningen i Emmaboda, tillverkas träpallar och arbetskraften består av begåvningshandikappade personer.