Ansvar för dödskrasch förnekas

De var två i den fina bilen. Det gick fort. Smällen blev hård. En av dem går vidare
i livet. Den andre blev inte mer än 18 år
Emmaboda • Publicerad 14 maj 2003

På tisdagen fick dödsolyckan på väg 28 söder om Vissefjärda den 9 november förra året sin rättsliga prövning.

Föraren, en 22-årig lundabo, stod åtalad för bland annat bilstöld och vållande till annans död. Han nekade till anklagelserna.

Det finns många oklarheter kring vad som hände innan den nästan nya Saaben gick av vägen. 22-åringen och en medåtalad man från Karlskrona, vilken aldrig dök upp i tingsrätten, har lämnat helt olika uppgifter.

Åklagarens version av det hela går ut på att männen under

natten bröt sig in hos Små-

lands Motorcentrum i Emmaboda och stal bilen. 22-åringen satte sig sedan bakom ratten och den omkomne på passagerarsidan för att köra mot Blekinge.

Efter raksträckan söder om Vissefjärda gick det snett. I troligtvis mycket hög fart hamnade bilen i diket, krossade en stor sten i tre bitar, knäckte en gran och snurrade runt. Saabens motor påträffades 20-30 meter från vraket.

"Inte mycket över 70"

- Jag körde inte mycket över 70 kilometer per timme, hävdade dock 22-åringen under rättegången.

Han nekar alltså till att ha vållat den 18-årige Blekingebons död. Samma sak gäller anklagelserna om bilstöld. Enligt honom körde han Saaben på uppdrag av den medåtalade, som han tidigare under kvällen träffat utanför Karlskrona. Efter att varit på en fest ska de sedan åkt mot

Vissefjärda. Den omkomne 18-åringen ska då följt med på den ödesdigra resan.

För den dödes familj innebar olycka att livet förändrades i ett slag. Behärskad men tagen berättade pojkens pappa om hur det ringt på ytterdörren halvsex på morgonen. Utanför stod en präst och två poliser. Han förstod genast vad som hänt.

Många svåra stunder

Sedan dess har inget varit sig likt. Tillvaron pendlar mellan sinneskaos och något som kan liknas vid en normal tillvaro.

Många tårar och svåra stunder senare satt de alltså på tisdagen i samma sal som den som körde bilen i vilken deras son dog. De fick höra honom bedyra att han inte stulit bilen och absolut inte kört fortare än 70. Han anser sig inte ha något ansvar för deras sons död och är inte villig att betala dem något skadestånd för det lidande de gått genom. Genom sin försvarare yrkade han på frikännande. Åklagaren anser att det bara finns ett rimligt straff, fängelse.

Dom faller om två veckor.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.