16-åringen letade efter ett offer att döda

Rättegången mot den 16-åring som misstänks för mordförsök efter att ha knivhuggit en man genomfördes på fredagen.
Emmaboda • Publicerad 4 januari 2003

Det var på kvällen den 12 november som 16-åringen knivhögg en 62-årig man i vänster sida av bröstkorgen. Skadan bedömdes som livshotande och en lunga punkterades. Vapnet var en sågtandad bordskniv och överfallet skedde i närheten av Bjurbäcksgården. Offer och gärningsman hade träffats tidigare vid ett par tillfällen.

Under fredagens rättegång erkände den åtalade att han utdelade hugget. Teknisk bevisning i form av fingeravtryck på den blodiga kniven styrker erkännandet och personal på Bjurbäcksgården blev vittne till dramat.

Letade efter ett offer

16-åringen berättar att han var tyngd av problem i skolan och hemmet när han träffade 62-åringen och att det var orsaken till att han blev irriterad och drog fram en kniv.

Han hävdar däremot att hugget inte var menat att skada mannen allvarligt. Men åklagaren pressade den åtalade med vittnesuppgifter enligt vilka 16-åringen ska ha sagt till en kamrat att han letade efter ett offer att döda.

Minnesluckor

Den knivhuggne mannen vittnade också under rättegången men hade svårigheter att minnas händelseförloppet. Själv menade han att det berodde på chocken som han utsattes för i samband med överfallet.

62-åringen konstaterade emellertid att han aldrig brukar hamna i bråk och innan mordförsöket tyckte att 16-åringen verkade vara en trevlig pojke.

På grund av offrets minnes-luckor hänvisade åklagaren till ett tidigare vittnesförhör med 62-åringen. Då berättade han utförligare om hur 16-åringen försökte knivhugga honom ytterligare en gång men missade och bara rispade honom över magen.

Dom i målet meddelas senare. Den åtalade är på grund av sin låga ålder inte häktad utan vårdas på ett behandlingshem.

Ossian Grahn
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.