Toyota tjänar på sextimmarsdag

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det ser de anställda på Toyota i Kalmar län fram emot.
Nyheter • Publicerad 23 januari 2003

Sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Det ser de anställda på Toyota i Kalmar län fram emot.

Ett 40-tal medarbetare följer nu med spänning det pilotprojekt som Toyota i Göteborg har dragit i gång.

Barometern-OT kunde i onsdagstidningen berätta att Göteborgsanläggningen har infört sextimmarsdag. Det första resultatet lutar åt att man får mer gjort och färre sjukskrivningar.

Jättespännande projekt

- Det här är ett jättespännande projekt, säger Gunnar Gruwer på Toyota i Kalmar. Det kan låta som en paradox att minska arbetstiden när man behöver få mer gjort. Men det visar att det inte alltid är de vanliga lösningarna som är bäst.

Alla tycks vara nöjda med det pilotprojekt med sextimmarsdag med bibehållen lön som Toyota införde för sin verkstadspersonal på anläggningen i Göteborg för ett par månader sedan.

Servicemarknadschef Martin Banck sade i onsdagstidningen att man inte hade haft en enda sjukskrivningsdag sedan projektet började.

Sammanlagt har Toyota ett hundratal verkstäder i lan-

det med 400 mekaniker och 120 kundmottagare.

Projektet i Göteborg ska utvärderas efter ett år och kan komma att följas av flera om det bedöms slå väl ut.

- Det finns ingenting som säger att vi inte ska fortsätta i Göteborg. Det känns väldigt positivt. Stämningen är bra. Folk mår bra helt enkelt, säger Banck.

Lösningen bygger dock i första hand på hur det ser ut i de större städerna, menar Gunnar Gruwer. De fasta kostnaderna där är större.

Ökade öppettiderna

- I storstäderna är ofta marken dyr och byggkostnaderna höga. Därför tjänar man på att kunna utnyttja verkstaden bättre.

För att minska köerna, ökade Göteborgsanläggningen öppetttiderna. Och minskade samtidigt personalens arbetstid. Det hela löstes genom att man införde två skift. Samtidigt blev det fler jobb. De högre personalkostnaderna tjänade man in på de längre öppettiderna.

För tidigt att säga

- Jag vet inte om vi kommer att införa det, säger Gunnar Gruwer. Det är för tidigt att säga innan utvärderingen är gjord. Men det är inte omöjligt.

För de anställda finns det dock ingen tvekan.

- Det är klart att det blir bättre med sextimmarsdag, säger en av dem som Barometern-OT har talat med. Vi ser fram emot utvärderingen.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.