Staten snuvas på halv miljard

I nya Fifflarsverige snuvar invånarna i Kalmar län staten på en halv miljard kronor
årligen.
Nyheter • Publicerad 22 november 2003

Om alla ärligt betalade skatt skulle 2 400 fler undersköterskor kunna anställas i vårt län. Pengarna skulle också kunna gå till 72 000 höftsledsoperationer och 1 000 nyutbildade lärare till länets skolor.

På fredagen var skattemyndighetens Bruno Karlström ute och informerade eleverna på Lars Kaggskolan i Kalmar om svartjobb och skattemoral.

- Många vet inte vad man får för sin skatt. Jag berättar om vad en gymnasieplats, en dagisplats och ett besök på sjukhuset kostar.

- Det handlar om att bryta ned saker och ting till greppbara saker.

En sektor som blivit alltmer uppmärksammat är svartjobben. Pengarna man får in utan att betala skatt bringar dock bara en tillfällig glädje, menar Bruno Karlström.

- Ofta tänker inte ungdomar på vilka risker de tar. Man får inga intyg från ett svartjobb, ingen

a-kassa om man blir arbetslös och ingen pension.

- Jobbar man helt svart får man inte heller lån eller telefon. Man har ju inte haft någon inkomst.

Bruno Karlström pratar om en gradförskjutning, om rätt och fel. Ändå är alltfler ungdomar negativa till svartjobb, enligt en undersökning.

- Men solidariteten med skattesystemet minskar om man inte får så mycket för det man betalar. Det är en farlig väg att gå.

- Kommer ungdomarna ut i arbetslivet och tycker att man ändå inte har något för skatten, då är vi riktigt illa ute.

- Därför är det viktigt att vi är ute och informerar i skolorna. Vi tror att mycket handlar om okunskap om vad man får för skatten.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.