Sparandet blev en förlust

Ålems sparbank rådde psykiskt sjuka Gunnel Göransson att satsa pengarna i privat pensionssparande. Men glömde nämna att bostadstillägget minskar när pengarna tas ut.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2006
Foto: Adam Stjärnljus
Foto: Adam StjärnljusFoto: 

- Jag känner mig så lurad. Jag har snålat och sparat i 40 år för att kunna leva drägligt när jag går i pension. Nu blir det värre än om jag hade haft pengarna på konto. Om jag ändå inte hade lyssnat på min bankman.

Gunnel Göransson, 59 år, har inte mycket över för Ålems sparbank. Hon säger att hon fått 25000 kronor för att bli nöjd och hålla tyst. Men pengarna hjälper föga. Framför allt har hon helt tappat förtroendet för banken.

Mamman lärde henna spara Hemma i bostaden i Bäckebo tummar hon på en väl använd Bankboken, den tjocka boken som Föreningssparbanken gav ut för några år sedan. Där står bland annat hur viktigt det är att spara till ålderns höst och tänka på pensionen. En skymf, tycker Gunnel Göransson.

- Jag har alltid sparat. Mamma lärde mig det. Eftersom jag är psykiskt sjuk visste hon att jag behövde pengar för att kunna leva drägligt.

Fram till 1998 bodde Gunnel Göransson hemma hos sin mamma. Modern tog hand om ekonomin.

- Det var knapert och i början tyckte jag nog att mamma snålade lite för mycket. Men nu vet jag att det var nödvändigt. Efter 40 år blev det en summa.

Närmare bestämt 120 000 kronor. Dessa pengar har förvaltats av Ålems sparbank. Där hade Gunnel Göransson en bankman som hon litade på.

Beroende av bostadstillägg Men för den som vill ha lite pengar till ålders höst är inte alltid pengar på kapitalkonto särskilt bra. Pengarna riskerar att försvinna i inflationen.

Ålems sparbank rådde därför Gunnel Göransson att sätta in 80000 kronor på IPS, individuellt pensionssparande och 40000 kronor på fonder.

- Jag har den lägsta ersättningen nu eftersom jag aldrig har jobbat. Därför är jag beroende av bostadstillägg.

- När jag går i pension blir det värre. Därför kändes det skönt att sätta in dem på IPS. Då skulle det bli mer att leva av.

Men så blir det inte alls har Gunnel Göransson nu fått reda på i en broschyr av försäkringskassan. Pengarna läggs ovanpå garantipensionen och räknas som inkomst av tjänst. Då minskar bostadstillägget så mycket att de sparade pengarna inte spelar någon roll.

Banken vinnaren Vinnaren i hela historien blir inte Gunnel Göransson utan banken. Och detta borde den ha upplyst om, tycker hon.

- Jag litade på dem till 100 procent. De har känt mig sedan jag var barn. De visste i vilken situation jag befinner mig och att jag är beroende av bostadstillägg.

- Jag får sådan ångest när jag tänker på det. Jag trodde att jag hade tryggat min ålderdom.

Fondsparandet påverkar också bostadstillägget. Vinsten beskattas och sedan minskas bostadstillägget. I slutänden blir de sparade pengarna en förlustaffär för Gunnel Göransson.

"De tyckte väl synd om mig" - Jag har ringt och skällt på dem. Men Ålems sparbank säger att det inte faller under deras uppdrag att känna till alla regler. Ändå gav de mig 25000 kronor i kompensation. De tyckte väl synd om mig.

I Gunnel Göranssons fall hade det varit bättre om hon satt in sina pengar på ett räntefritt konto. Trots att inflationen då hade ätit upp delar av kapitalet, påverkar det inte bostadstillägget på samma sätt som fondsparande och pensionssparande gör.

- Jag hoppas att någon annan kan lära sig av det jag har varit med om. Pensionssparande kan vara det allra sämsta alternativet för dem i min situation, säger Gunnel Göransson.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.