Skatt vann över tennis

Egentligen skulle han bli idrottslärare. I stället blev han jurist med ett brinnande intresse för skatte- och processrätt. Möt skattekonsulten Mikael Kämpe.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2003
Mikael Kämpe kommer att hjälpa Barometern-OT:s läsare med skattefrågor framöver. Han arbetar som skattejurist på revisionsbolaget KPMG. 
FOTO: Mats Holmertz
Mikael Kämpe kommer att hjälpa Barometern-OT:s läsare med skattefrågor framöver. Han arbetar som skattejurist på revisionsbolaget KPMG. FOTO: Mats HolmertzFoto: 

Att hitta centralredaktionen

i Kalmar är inga problem för skattejuristen som ska hjälpa Barometern-OT:s läsare med alla möjliga juridiska frågor framöver.

Mikael Kämpe är nämligen född och uppvuxen i Kalmar län, i Timmernabben utanför Mönsterås. Nu jobbar han på revisionsbolaget KPMG i Växjö och har länet som ansvarsområde.

Vägen dit har dock varit krokig. Det var inte självklart att Mikael Kämpe skulle bli jurist. Egentligen gick tankarna i helt andra banor - tennisbanor.

- När jag var yngre ville jag bli gymnastiklärare. Jag spelade rätt mycket tennis och fotboll på den tiden.

Kamp för att vinna

Med en hel del kommunmästerskap i ryggsäcken och några titlar i dubbel med sin pappa verkade idrotten vara ett naturligt val.

Steget mellan sportens värld och juridikens är heller kanske inte så långt. I båda fallen gäller det att kämpa för att vinna inom hårt fastslagna ramar.

- Senare insåg jag att man kan arbeta inom ett yrke och fortfarande syssla med sport.

Men det var först i utbildningen till reservofficer som tankarna på juristyrket började gro.

- Jag valde juristlinjen mest för att prova. Sedan börjande jag intressera mig mer och mer för ekonomi och skattefrågor.

- Speciellt skattekurserna var roliga. Det blev 50 poäng i skatterätt och jag skrev också min uppsats i skatterätt.

- Jag tror aldrig att jag har tänkt tanken att jag skulle syssla

med allmänjuridiska frågor

eller brottsmålsjuridik.

Efter juristlinjen i Lund blev det jobb på en advokatfirma i Malmö.

I samband med det startade Mikael Kämpe en egen firma för att ge skatteråd till kunder.

Men Kalmar län lockade och efter ett tag flyttade familjen upp igen. Väl i hemtrakterna blev det först en tid på skattekontoret i Oskarshamn. Sedan på skattemyndigheten i Växjö i tre år.

Hjälp vid deklarationer

Nu arbetar Mikael Kämpe på KPMG och sysslar med allt från skattefrågor för fåmansföretag och privatpersoner till hjälp vid deklarationer, skattemässiga utredningar och en hel del processfrågor.

Många människor tycker att just skatter är komplicerade och tråkiga. Vad lockas du av

i ditt arbete?

- Jag är nog rätt försiktig som person. Jag gillar att sitta och väga, analysera och argumentera.

- Och där kommer processföring in i bilden. Det är otroligt spännande. Fast jag är medveten om att inte alla tycker det.

Just förmågan att resonera är en viktig egenskap för alla jurister, tror Mikael Kämpe.

- Det handlar givetvis om att klara av det. Men framför allt handlar det om att vilja arbeta på det sättet.

- Att läsa juridik skapar en förståelse för hur världen och det samhälle man lever i fungerar. Man känner att man förstår varför saker händer bättre.

Kritisk granskare

Mikael Kämpe säger sig inte vara en person som snabbt tar ställning för eller emot. Han vill först kritiskt granska alla sakargument.

- Vet jag inte vilka grunder ett beslut bygger på har jag svårt att uttala mig om det är fel eller rätt. Jag kan känna något möjligtvis. Men det är inte så intressant.

- Jag vill kunna ställa mig bredvid. Det är så man jobbar som konsult.

Nu är han beredd att möta Barometern-OT:s läsarfrågor. Chefredaktör Gunilla Andreasson ser Mikael Kämpes medverkan i tidningen som ett sätt att utöka servicen till läsarna.

- Vi vill vara nyttiga och hjälpa våra läsare att fatta egna beslut. Det här är ytterligare ett steg på den vägen.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.