Oljan ska bli dyrare

Länets 9 000 villaägare med oljepanna drabbas dubbelt av politiska beslut de närmaste åren.
Nyheter • Publicerad 7 november 2003

Vid årsskiftet höjs skatten på villaolja. Det innebär ungefär 1 600 kronor mer om året.

Samtidigt kryper datumet närmare då samtliga villatankar måste besiktigas. Kostnaden på 3 000-5 000 kronor står villaägaren för.

Det gäller att vara snabb

Den som är lite försigkommen fyller dock på villatanken före årsskiftet. Men då gäller det att vara snabb. Senast i november måste du beställa för att vara säker på leverans före jul.

- Allt högre skatt på villaolja är en långsiktig strategi från våra politikers sida. Slutmålet är att

få bort villaoljan ur samhället, säger Ulf Svahn, informationsdirektör på Statoil, till tidningen Privata Affärer.

Höjningen av skatten är en del i den så kallade gröna skatteväxlingen. Koldioxidskatten höjs med 15 öre per kilo.

En familj som bor i en normalvilla förbrukar ungefär tre kubikmeter villaolja på ett år. För dem innebär skattehöjningen att villaoljan blir omkring 1 600 kronor dyrare per år efter årsskiftet.

- Beställ helst före början av december. Särskilt om du är ny kund. Annars riskerar du att hamna i en knipa framåt slutet av året. Men vi håller alltid en dialog med våra kunder, lovar Ulf Svahn.

- Jag tycker att man är klok

om man gör sitt inköp under november månad, säger Thomas Ögren, affärsansvarig för villaolja på Preem. Väntar man in i december kan det bli svårt att få oljan levererad.

Lågt pris för att vara i oktober

Men det är inte bara högre skatter som gör att du tjänar på att beställa villaolja inför vintern redan nu.

Dollarraset har gjort att priset på villaolja är lågt för att vara i oktober. På ett år har en amerikansk dollar blivit cirka 1:50 kronor billigare.

- Ja, i dag finns det dubbla incitament för att fylla på tanken nu. Anledningen är att sannolikheten är större att oljepriset går upp än ned fram till nyår, säger Thomas Ögren.

- Dessutom stiger ju efterfrågan under hösten och vintern, vilket ju också talar för högre priser, fyller Ulf Svahn i.

Men koldioxidskatten är inte det enda som påverkar villaägare med oljepanna framöver. Riksdagen har beslutat att vanliga oljetankar ska vara besiktigade före den 1 juli 2006. Anledningen är att många oljetankar har brister.

För villaägare innebär det en extrakostnad på uppemot 5 000 kronor.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.