Nya bluffakturor

Bluffaktorna fortsätter att överösa länets företagare. På torsdagen kom rapporter om företaget Gruvina AB som skickar ut fakturor om
medverkan i Lokala Telefonkatalogen.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2003

- Man blir så arg, säger Björn Rosén på Scanvironment i Färjestaden.

- Vi skulle aldrig betala för sådant här bondfångeri. Vi är ett litet företag och har koll på våra räkningar.

- Men någon borde stoppa dem. De passar på i början av året när det kommer många räkningar. Och sedan på

sommaren när det sitter vikarier på de större företagen.

Barometern-OT berättade i torsdagstidningen om företaget SFF som Svensk Handel nu varnar för. Hundratals länsföretag har fått bluffakturor från SFF.

Men de är inte de enda. Tidningen tog på torsdagen emot flera samtal från företagare i länet som mottagit olika bluff-fakturor.

Bytt styrelse flera gånger

Lokala Telefonkatalogen är en av dem. Bakom dem står företaget Gruvina AB som bara har funnits ett år men redan hunnit byta styrelse flera gånger. Dess-utom saknar man en kvalificerad revisor. Telefonnumret till bolaget fungerar heller inte och företaget står också på Svensk Handels varningslista.

Koll på fakturorna

- Jag har varit ute för sådana här skojare tidigare, säger Björn Rosén. Eftersom vi är ett litet företag har vi koll på fakturorna. Men de hoppas att en viss procent ska slinka igenom.

FKR Internet, SFF och Lokala Företagsdelen agerar på liknande sätt. Man skickar ut en faktura utan att företagaren har beställt någon produkt. Först i det finstilta kan man läsa att det rör sig om ett erbjudande.

Barometern-OT har granskat ovannämnda företag och funnit att det genomgående saknas revisor och telefonnummer som fungerar. Dessutom har företagen funnits endast en kort tid och under den tiden bytt styrelse ett flertal gånger.

Ingen av styrelseledamöterna har heller ett telefonnummer på den adress där de enligt skattemyndigheten är folkbokförda.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.