Men erfarenheterna från Finland är att priserna, med vissa undantag, inte ökade mer med euron.
Rapporten Blev Finland dyrare med euron? har skrivits på uppdrag av Svensk Handel och lyfts fram av den svenska ja-sidan inför EMU-omröstningen i höst.
HUI jämför prisutvecklingen i Finland och Sverige tiden före och efter det att Finland gick över till euro i handeln den 1 januari 2002.
Vissa priser, som på frukt och grönsaker och restaurang och hotell, höjdes mer än andra i Finland, liksom i Sverige, men huvudslutsatsen är att priserna i stort inte utvecklades olika i de två länderna. De finländska ökade närmast mindre under 2002 jämfört med 2001.
Liisa Perälä, kommunikationsdirektör på finländska Konsumentforskningscentralen, en statlig myndighet, säger att HUI-resultaten ligger i linje med de egna.
Om några veckor publicerar centralen en rapport om vad som hände med priserna när euron kom.
- Vi kan inte påvisa att införandet påverkade priserna i allmänhet, säger Liisa Perälä.
Andra priser ökade
- Men frågar man folk på gatan tycker de att priserna har gått upp, tillägger hon och framhåller att det, också, är sant.
- Men det var inte euron som påverkade priserna, det kan vara andra orsaker som att industrin höjde priserna, säger Liisa Perälä.
Avrundning
Det som allmänheten ofta fäste sig vid var att priserna på biljetter för lokaltrafik, till sportevenemang och bio, och priserna för olika former av tjänster, ökade.
Men oftast fanns det andra förklaringar till det än eurons införande, som att sedan länge planerade höjningar sammanföll med valutabytet, enligt Liisa Perälä.
Dock fanns det också näringsidkare som avrundade extra uppåt, lät det bli två euro i stället för 1,9 euro, eller fem i stället för 4,6, som bättre hade stämt med omräkningen från mark.
- Men priserna har anpassat sig senare, hävdar Liisa Perälä och säger att en del som avrundade uppåt till hela euro har gått tillbaka till det gamla prissättningsmönstret där priser, av psykologiska skäl, slutar med något på nio.
Omotiverat
HUI-rapporten förutspår att priserna vid en svensk euroövergång kan komma att höjas mer än vanligt, och ett skäl till det kan vara omotiverade avrundningar uppåt vid omräkning från kronor.
Det kan också finnas skäl för höjningar utöver det normala för sådant som extra kostnader för att hålla dubbla kassor eller dubbel prismärkning.
Men HUI-rapportens författare, Fredrik Bergström och Carl Eckerdal, tror att marknadskrafterna efter ett tag kommer att kapa topparna, när prisjämförelser har blivit lättare och handlare och konsumenter blivit mer bekanta med att räkna i euro.
Lars Larsson