Intresset för att teckna aktier i Kalmarföretaget Polyplank är stort.
Nyheter • Publicerad 15 december 2005

- Det ringer hela tiden, säger Leif Jilkén, vd i bolaget som även genomför en nyemission på elva miljoner kronor.

- Nu bär idén frukt och vi är mogna att gå in

i nästa fas.

En unik metod, uthållighet och uppemot 100 miljoner kronor att pytsa in när riskkapitalbolag och banker sviker.

Det är vad som krävs för att lyckas med ett utvecklingsföretag. Åtminstone om man ser i Polyplanks backspegel.

Bolaget har utvecklat en unik metod att göra produkter genom att återvinna plast och träfibrer utan tillsatser. Materialet kan användas på många olika sätt, bara fantasin sätter begränsningar.

Stark tro krävs Men för att komma till fasen när produkten ska kommersialiseras krävs en stark tro på idén och ett enormt tålamod. Närmare bestämt tio år. Så länge sedan är det nämligen som bolaget startades.

- Det har varit en hård tid. Vi har genomlidit både bankkrascher och fastighetskriser. Jag har personligen satsat de mesta av pengarna även om vi har haft riskkapitalbolag som stöttat oss.

Ett av dem är Nordstiernan som hållit fast vid tron på företaget hela tiden. Andra, som olika pensionsbolag, har dock gett upp efter en tid.

- Man hade önskat att de varit mer långsiktiga i sitt tänkande. Det tar så här lång tid att utveckla och etablera en marknad.

Men nu lägger Polyplank förlusterna och rekonstruktionerna bakom sig. I stället är man moget för nästa steg, menar Leif Jilkén. Det innebär en nyemission på elva miljoner kronor och en notering på NGM Equity.

Kraven för det är bland annat ett godkännande av Finansinspektionen. Och minst 300 aktieägare.

Många intresserade Men inget av kriterierna lär vara några problem, tror Jilkén. Teckningstiden började i måndags. Men redan är Sparbanken Finn, som handhar projektet, nedringd av intresserade aktieägare.

- Det här gör oss kända för en större sfär. Det gör oss också till ytterligare ett börsbolag i länet.

- Egentligen är det en ynkedom att ett län av den här storleken inte har fler börsnoterade bolag.

Ambitionen från Polyplanks vd går dock inte att ta miste på.

- Om tio år har vi många utlandsaffärer och är ett högrationellt processföretag med flera hundra miljoner i omsättning.

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.