Annons

Här bakas det på det gamla viset

Nyheter • Publicerad 13 augusti 2005
Conny Larsson, ägare till Danska Wienerbageriet, märker ett ökat intresse för bröd. Bageriet använder varken animaliskt eller härdat fett i sina brödlimpor.
Foto: David Bergström
Conny Larsson, ägare till Danska Wienerbageriet, märker ett ökat intresse för bröd. Bageriet använder varken animaliskt eller härdat fett i sina brödlimpor. Foto: David BergströmFoto: 

De små bagerierna står för det nyttigaste brödet.

På Danska Wienerbageriet i Kalmar bakar man varken med animaliskt eller härdat fett.

Annons

- Vi är för det gamla sättet att baka utan tillsatser, säger Conny Larsson, som tillsammans med Jörgen Petersson äger bageriet.

Varje dag bakas och säljs över 300 matbröd i butiken på Norra vägen. 2 000 frallor lämnar också bageriets ugnar för att konsumeras av kunder som kommer till butiken eller företag som har beställt.

Håller i fem dagar

Brödet som säljs är bakat på vanliga ingredienser som mjöl, vatten, jäst och margarin. Det får vila ordentligt så att aromerna kommer fram. Och inga härdade fetter förekommer.

- Men vårt bröd håller inte lika länge som de större bageriernas bröd. Man har fem dagar på sig att äta upp det. Det står både tillverkningsdag och bäst-före-datum på.

- Men å andra sidan ska man nog inte ha bröd liggandes så länge.

Fraktas långt

Enligt storbagerierna behövs det härdade fettet i första hand för att brödet ska hålla länge. Det ska fraktas långt. Inte sällan från söder ända upp till Kiruna.

De små bagerierna håller sig oftast till den lokala marknaden.

Danska Wienerbageriets koncept verkar gå hem. Företaget har haft en stark tillväxt flera år i rad och mycket god lönsamhet.

Annons

- Vi säljer mer och mer av vårt bröd.

JESPER ERICSON

Jesper Ericson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons