Henning Sannestam till minne

Andra världskrigets mörka moln hade knappt skingrats förrän vi i bygderna runt Kalmarsund började lägga märke till Henning Sannestam.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2010

Henning var född 1918 i Sandby församling på Öland. De tidiga ungdomsåren var fyllda av dels skilda arbetsuppgifter inom lantbruksnäringen dels av direkta arbetsuppgifter på den närbelägna Sandby kyrkogård. Kyrkan blev för övrigt en livslång kontakt och följeslagare för Henning.

I mitten av 1940-talet genomgick Henning den längre utbildningen på Hammenhögs lantmannaskola. Direkt efter denna anställdes han som ombudsman inom Svenska Landsbygdens Ungdomsförbund, SLU, i södra Kalmar län. Under sina sex år i den verksamheten kom han att knyta otaliga kontakter inom länet.

Efter en kortare anställning vid Lantmännen i Kalmar knöts Henning till försäkringsbranschen, de första fem åren hos Allmänna Pensionsförsäkrings AB och därefter till Länsförsäkringar i Kalmar län. Det blev en verksamhet som engagerade honom ända tills pensioneringen.

Jämsides med sitt arbete kom verksamheten inom SLU och sedermera Centerpartiet att prägla hans gärning. Förutom engagemang i de olika grundorganisationerna kom hans krafter jämtväl att tagas i anspråk i den borgerliga Kalmar kommun, främst som mångårig revisor.

Vi är också många som tillsammans med Henning har träffat massor av trevliga människor då han i rollen som kyrkvärd i Kalmar Domkyrka, känt cirkeln vara på något sätt sluten sedan de allra första ungdomsåren.

Våra tankar går naturligtvis till hustrun Eivor men också den övriga familjen som nu mist fadersgestalten.

Ingegerd Franzén

Åke Larsson

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.