Gulli Nilsson är död

Gulli Nilsson, Karlsborg, Ljungbyholm har avlidit i en ålder av 96 år.
Nyheter • Publicerad 4 oktober 2010
Foto: 

Gulli Nilsson föddes i ett lantbrukarhem i Voxtorp och utbildade sig senare till vävlärarinna på Brunsons i Stockholm. Därefter arbetade hon bland annat i Uppsala som terapeut på behandlingshem. Hon gifte sig med Göte Nilsson 1946 och flyttade till Karlsborg. Makarna fick två barn.

Gulli var en mycket verbal person med ett brett socialt kontaktnät och många vänner. Under hela sitt liv var hon aktiv i föreningslivet. Det började i Svenska landsbygdens ungdom och fortsatte som organisatör inom Centerns kvinnoförbund. Framförallt stred hon för att synliggöra landsbygdens kvinnor och kämpade för deras rättigheter. Gulli hade ett stort ideellt engagemang i hemslöjden. När barnen började skolan engagerade Gulli sig i föräldraföreningen och satt många år i skolstyrelsen. Hon var representant i landstinget, Svenska kyrkan, Ljungby hembygdsförening och SPF. Många har besökt Sockenmagasinet i Ljungbyholm och träffat Gulli på översta våningen vid sin mors vävstol.

Hennes brinnande intresse för odling och trädgård resulterade i stora trädgårdsland med grönsaker och bär. Hon var väldigt generös och delade gärna med sig av skörden till vänner och bekanta. Gulli brydde sig mycket om sina medmänniskor och hälsade ofta på även dem som inte kunde ta sig ut på egen hand. Ett annat intresse var blommor, vilda som odlade. Långa cykelturer blev det runt om i bygden där hon plockade bär, blommor och svamp. Hon drev upp plantor i eget växthus och anlade många färgsprakande rabatter och blomlådor. Fåglarna var också ett stort intresse som matades varje vinter.

Naturintresset visade sig också i porslinsmålningen där motiven i regel var vilda blommor och gräs. Alla barnbarnen har varsin kaffeservis målad av mormor/farmor att glädjas åt.

Gulli var engagerad i den kyrkliga syföreningen och på senare år broderade Gulli bekingesöm som hon skänkte till den årliga auktionen.

När Gulli och Göte pensionerade sig fick reseintresset ta mer plats, både inom Sverige och utomlands där flera länder och världsdelar besöktes. När krafterna inte längre räckte för långresor reste Gulli i minnet tillsammans med alla bilder hon tagit.

De sista åren flyttade Gulli från villan på Karlsborg och bodde i en lägenhet i Ljungbyholm. Hon trivdes att ha nära till gott umgänge och att sitta ute på sin prunkande uteplats. De sista månaderna bodde hon på Möregården.

Gullis politiska engagemang fanns kvar än i slutet då hon röstade i det senaste riksdagsvalet.

Närmast sörjande är dottern Inga och sonen Ove med familjer, samt övrig släkt och vänner.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.