Johann Smith: Landslagsdebut och Fábio-tränare

Nyheter • Publicerad 29 maj 2014

Ibland behövs det ett nät där man fångar upp smånyheter och tankar. Man kallar det för "Johann Smith" - det vill säga något som är väldigt snabbt och sedan också försvinner väldigt snabbt.

***

Mattias Johansson läggs nu in på listan med A-landslagsmeriterade KFF-relaterade spelare under 2000-talet.

Marcus Nilsson, Mattias Johansson, Tobias Eriksson, Marcus Lindberg, Rasmus Elm, Viktor Elm, Daniel Mobaeck, Svante Samuelsson.

Vesa Vasara, Brima Koroma, Xhevdet Llumnia, Liridon Leci, Alban Dragusha, Etrit Berisha, Paulus Arajuuri, Jörgen Skjelvik, Jonathan McDonald, Khadim N'Diaye, Yannick Bapupa, Nenad Djordjevic, Shpetim Hasani, Anatoly Ponomarev, Archford Gutu, Papa Diouf.

? och säkert ett par-tre-fem spelare jag har glömt bort.

***

Fábio Augusto ska tydligen ha varit assisterande tränare i Itaboraí under förra säsongen, men under 2014 hittar jag endast uppgifter om att han själv spelar en del jippo- och smålagsmatcher. Han senaste professionella klubb som spelare var Ríver 2012.

Fábio Augusto lär ju inte vara tränartypen som ställer sig i halvtidsvilan och försiktigt frågar spelarna om de inte vill byta tillbaka till det "säkra" spelsystemet. Det känns dock förhoppningsvis som att det är rätt få tränartyper som skulle göra något liknande...

***

Stendött på transfermarknaden såhär långt, och snart lär VM ta klubbarnas intresse. Om Elfsborg bara kunde trycka ut 7,2 miljoner kronor för en A-landslagsmeriterad Niklas Hult till ett bra franskt lag (även om det var en klausul inblandat) så känns det som låg sannolikhet att KFF kan få över 5-6 miljoner kronor för en kontraktsutgående Söderqvist. Söderqvist är dock är en garanterad inkomst för KFF eftersom han är under 23 år och KFF därmed har rätt till ett utbildningsbidrag på miljonbelopp.

***

Tung period för Jonathan McDonald: bra start på återkomsten till Costa Rica, men missade ändå VM-truppen och nu vill den nya klubben Alajuelense frustrationssälja honom för drygt 330 000 kronor. Anledningen är den här utvisningen.

Jag saknar McDonald. Att byta McDonald mot Platje har i efterhand visat sig vara ett rejält kvalitetstapp för KFF, om McDonald hade haft kvar höstformen.

***

Utgående kontrakt 2016: Cramer, Söderberg, Larsson, Hovda, Ring, Hallberg, Sachpekidis, Romário, Ericsson, och Elm.

Även om flera av dem ska lämnat innan dess så är det svagt utspritt. Truppomrenovering 2017? Svår situation att göra det inför 2017 om föreningen siktar på SM-guld 2018. Det känns som att en av styrkorna i det här laget är att det är inne på sin tredje säsong ihop, då omrenoveringen skedde inför 2012-säsongen.

***

6164 åskådare mot Helsingborgs IF, 500 färre än matchen ifjol. Det var i stora delar på grund av en klart mindre Helsinborgsklack, men kom samtidigt ihåg att KFF tar lägre pris på biljetterna i år och därmed tidigare har kunnat locka 500-1000 personer extra per match. Nu kom inte de där extra 500-1000 åskådarna.

Dålig dag säger någon, men det - om jag minns rätt - en viktig travdag under förra Helsingborgsmatchen?

Det här var första matchen för året där KFF verkligen tappar jämfört med fjolåret, tidigare matcher lär intäkterna ha legat på ungefär samma nivå som ifjol, trots högre publiksiffra. Negativt trendbrott eller tillfällighet?

@jonas_hansson

Jonas Hansson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.