GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Visa respekt för det svenska jordbruket och bondekåren

Slutreplik i debatt om jordbrukspolitik. Patricia Vildanfors (MP) påstår sig inte vilja ställa upp motsättningar mellan närproducerad mat som konventionellt jordbruk producerat, och ekologiska produkter.
Debatt • Publicerad 27 augusti 2014

I nästa andhämtning ägnar hon en lång harang åt det ekologiska jordbrukets fördelar och reser krav på en massiv omställning till ekologiskt jordbruk.

Hon erbjuder 200 miljoner kronor som ska hjälpa till att ställa om. Med andra handen vill MP införa handelsgödselskatt på 300 miljoner kronor, slakteriavgift på 90 miljoner kronor, kilometerskatt för lastbilen som ska hämta mjölken och fördubblade arbetsgivaravgifter för den som råkat anställa ungdomar.

Listan på miljöpartiets skattechocker kan göras längre och läggs den till de tänkta regeringskamraternas skattehöjningar spelar det ingen roll vilken form av jordbruk man försöker bedriva, det blir inte mycket för de gröna näringarna i ett rödgrönt Sverige.

Sveriges jordbruksorganisationer bedriver ett aktivt arbete med att minska jordbrukets avtryck på miljön, men det är större än att bara ställa om och få kalla sig ekologiska. Det är detta vi Kristdemokrater vill framhålla och visa respekt för.

Alla de konventionella jordbruk runt om i vårt län som dagligen producerar mat till våra bord, lyder under miljö- och djurskyddslagar som på flera sätt kan anses vara världens strängaste.

Bönder använder inte de dyra bekämpningsmedlen vårdslöst, de använder dem när behovet är påkallat och då mycket restriktivt.

När vi talar om landsbygden och dess gröna basnäringar, då talar vi om hela jordbruket, ekologiska såväl som konventionella jordbruk. Kristdemokraterna vill förbättra det svenska jordbrukets konkurrenssituation genom minskade regelbörda och mindre myndighetskrångel.

Det är för oss Kristdemokrater det viktigaste för att säkerställa levande landsbygd och öppna landskap. Svenska bönder ska kunna se en framtid i att odla spannmål och grönsaker eller föda upp grisar. Den framtiden vågar vi anförtro bondekåren att förvalta, utan styvmoderliga pekpinnar från Miljöpartiet.

Anders Andersson (KD)

riksdagsledamot

Christopher Dywik (KD)

gruppledare och förstanamn i Kalmar kommun

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.