Annons

”Vindkraften i Mönsterås ska ses med glädje – inte bitterhet”

Åker man igenom Mönsterås får man med största sannolikhet syn på någon av de 36 nybyggda vindkraftverk som tornar upp sig över träden bakom åkrarna. Södra Sveriges största vindpark. Där ligger många år av planering, jobb och byggnation bakom det som nu producerar grön el.
Debatt • Publicerad 4 augusti 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det lilla sus som hörs från vindkraftverken kan kanske vara värt det, när man tänker på vad det faktiskt genererar i längden”, skriver debattörerna.
”Det lilla sus som hörs från vindkraftverken kan kanske vara värt det, när man tänker på vad det faktiskt genererar i längden”, skriver debattörerna.Foto: Roger Carlsson

Men inte allt för länge varar glädjen över den nya vindkraftsparken. Snabbt byggs en bitterhet upp kring dessa “högljudda, blinkande och fula” vindkraftverk. De, som just i rätt tidpunkt gör ett jobb som måste göras; tillverka förnybar grön energi. Det är en mycket viktig kugge i det hjul som ska se till att vi får billigare, grönare och snällare el, för att vi ska kunna leva och verka fossilfritt. En viktig del i en omställning, som alla måste hjälpas åt med, och stötta. Ett enda varv på en snurra genererar så mycket som 400 fulladdningar till en mobiltelefon och ett ensamt vindkraftverk skapar el för ett helt år till så mycket som runt 250 hushåll. Dessutom är vindkraften det snabbaste energislaget att bygga ut, vilket gynnar den gröna omställningen.

Att tycka att vindkraftverken stör på grund av det swishande ljudet eller av att de är fula är inte alls ovanligt. Alternativet som många ser är att i stället bygga ut kärnkraften, vilket inte är helt riskfritt och enkelt med tanke på både uranbrytning och avfallshantering. Skulle ett nytt kärnkraftverk byggas kommer inte det heller vara helt tystgående, det kommer påverka mycket. Dessutom tar det upp väldigt mycket areal att bygga, plus den stora säkerhetszon som måste ligga runtom. Det läggs också otroliga mängder pengar på information, jodtabletter etcetera som skickas ut till flera tusentals närliggande hushåll. Det är fel satsning att göra i dag.

Annons

Många markägare väljer att placera vindkraft på sin mark. Det är ett eget val, och det finns många fördelar med att göra det. Dels ser man till att producera grön förnybar energi, och dels blir det en inkomst för markägaren. En win-win-effekt. Dessutom verkar Centerpartiet för att både markägare och närliggande fastigheter ska få ersättning för vindkraftverken och dess eventuella påverkan.

En viktig framgång för den gröna – och mycket viktiga – omställningen är att varken se snett på vindkraften eller markägaren som har valt att placera vindkraftverk på sin mark. Varje markägare har rätten att bruka eller göra precis vad de vill med sin mark, detta ska inte spela någon roll oavsett om man är bonde, bankman eller kommunpolitiker. Man ska inte bli påhoppad för att man väljer att satsa på vindkraft på sin egen mark. Markägaren bestämmer själv över sin skog och mark – precis som över sin egen trädgård. Det lilla sus som hörs från vindkraftverken kan kanske vara värt det, när man tänker på vad det faktiskt genererar i längden. Viktig grön energi. Vindkraften i Mönsterås ska ses med glädje – inte bitterhet.

Erika Robertsson, Oliver Day Jensen och Tobias Wahlmér,

CUF Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons