Vindkraften behövs

Replik på debattartikel om vindkraftverk i Degerhamn
O2 och Cementa planerar att tillsammans etablera sex vindkraftverk vid Degerhamn stenbrott, Mörbylånga kommun. I en debattartikel av Henriette Koblanck har det framkommit några missförstånd kring projektet som vi önskar reda ut.
Debatt • Publicerad 1 juni 2013

Ingen av markägarna är delägare i Degerhamn Vind. Det är O2 som äger bolaget och driver vindkraftsprojektet tillsammans med Cementa. Det finns i dag inga ­planer på fler än sex vindkraftverk i området. Om fler vindkraftverk skulle etableras krävs nya tillstånd och en bedömning görs av den samlade anläggningen. En miljöprövning sker alltid i en väl förankrad demokratisk process där man bedömer om verksamheten är förenlig med människors hälsa, miljön och övriga intressen i området. Det går inte att kringgå dessa bestämmelser.

På frågan om vindkraftverkens ljud kan orsaka dålig hälsa har ingen forskning kunnat påvisa några påtagliga ohälsoeffekter (Naturvårdsverket 2011). De påvisade ­hälsoeffekterna vid trafikbuller som omnämns är på nivåer som långt överstiger ljudet från vindkraft. De modeller och metoder som används vid ljudberäkningarna i projektet är väl beprövade samt godkända av Naturvårds­verket. Det finns en framtagen ­standard för hur beräkningarna ska utföras där hänsyn tas till vindkraftverkens storlek, effekt, områdets topografi samt vegetation. Beräkningarna utförs enligt extremförhållanden i syfte att ta höjd för ­osäkerhetsmarginaler.

Kommunen har bedömt området som möjligt för vindkraft. I området finns sedan tidigare stenbrott, skjutbana, cementfabrik samt vindkraftverk. Området är ett av de bästa vindlägena i landet och de planerade vindkraftverken förväntas producera cirka 50–52 gigawattimmar, GWh, förnybar el per år, vilket motsvarar cirka 26 procent av hela Mörbylånga kommuns elenergibehov och drygt 100 procent av Cement­fabrikens årliga behov av elenergi. I en tid då koldioxidhalten i atmo­­sfären är högre än någonsin på grund av kol, olja och naturgas, brådskar behovet av förnybar energi.

Karl-Johan Hellblom, 02 Färjestaden

Claes Kollberg, Cementa Degerhamn

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.