Vindkraften behövs
Ingen av markägarna är delägare i Degerhamn Vind. Det är O2 som äger bolaget och driver vindkraftsprojektet tillsammans med Cementa. Det finns i dag inga planer på fler än sex vindkraftverk i området. Om fler vindkraftverk skulle etableras krävs nya tillstånd och en bedömning görs av den samlade anläggningen. En miljöprövning sker alltid i en väl förankrad demokratisk process där man bedömer om verksamheten är förenlig med människors hälsa, miljön och övriga intressen i området. Det går inte att kringgå dessa bestämmelser.
På frågan om vindkraftverkens ljud kan orsaka dålig hälsa har ingen forskning kunnat påvisa några påtagliga ohälsoeffekter (Naturvårdsverket 2011). De påvisade hälsoeffekterna vid trafikbuller som omnämns är på nivåer som långt överstiger ljudet från vindkraft. De modeller och metoder som används vid ljudberäkningarna i projektet är väl beprövade samt godkända av Naturvårdsverket. Det finns en framtagen standard för hur beräkningarna ska utföras där hänsyn tas till vindkraftverkens storlek, effekt, områdets topografi samt vegetation. Beräkningarna utförs enligt extremförhållanden i syfte att ta höjd för osäkerhetsmarginaler.
Kommunen har bedömt området som möjligt för vindkraft. I området finns sedan tidigare stenbrott, skjutbana, cementfabrik samt vindkraftverk. Området är ett av de bästa vindlägena i landet och de planerade vindkraftverken förväntas producera cirka 50–52 gigawattimmar, GWh, förnybar el per år, vilket motsvarar cirka 26 procent av hela Mörbylånga kommuns elenergibehov och drygt 100 procent av Cementfabrikens årliga behov av elenergi. I en tid då koldioxidhalten i atmosfären är högre än någonsin på grund av kol, olja och naturgas, brådskar behovet av förnybar energi.
Karl-Johan Hellblom, 02 Färjestaden
Claes Kollberg, Cementa Degerhamn