Annons

"Vill Kalmarhem underminera hyresgästernas inflytande?”

Öppet brev till Kalmarhem:
”Vi ser med stor oro på Kalmarhems försämrade inställning till sina hyresgäster.”
Debatt • Publicerad 1 december 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vill verkligen Kalmarhem underminera hyresgästernas inflytande?”
"Vill verkligen Kalmarhem underminera hyresgästernas inflytande?”Foto: Lars Johansson

Det är inte bara Kalmarhems orimligt höga hyreskrav de senaste åren, särskilt det senaste på över sju procent, utan också deras ovilja att komma överens om avtal för hyresgästernas inflytande i boendet samt indragna möjligheter att skapa meningsfull verksamhet och trivsel i sina bostadsområden. Detta är djupt oroväckande.

Vill verkligen Kalmarhem underminera hyresgästernas inflytande? Det rimmar illa med vad man kan förvänta sig av ett allmännyttigt bostadsbolag.

Annons

Vi har varit i kontakt med flera tidigare företrädare för Hyresgästföreningen och låtit dem beskriva hur förhållandet mellan Kalmarhem och hyresgästerna sett ut under 2000-talet fram till 2021. En summering av dessa kontakter visar att det funnits ett stort antal lokala hyresgästföreningar, flera kvarterslokaler för hyresgästerna, stöd till verksamhet och inte minst ett boinflytandeavtal mellan Kalmarhem och Hyresgästföreningen.

Eva Hederstam, ordförande Hyresgästföreningen, Kalmar Torsås Öland.
Eva Hederstam, ordförande Hyresgästföreningen, Kalmar Torsås Öland.Foto: Arkivbild
”Vi ställer oss frågande till att Kalmarhem inte visar någon som helst ambition att underlätta hyresgästernas arbete och medverkan, utan snarare tvärtom. Visst har vi motstående intressen vid hyresförhandlingar, men under resten av året borde vi kunna samarbeta för hyresgästernas bästa.”
Eva Hederstam, ordförande Hyresgästföreningen, Kalmar Torsås Öland.

Idag finns tre lokala hyresgästföreningar kvar, inga kvarterslokaler, inget stöd för fritidsverksamhet och inget boinflytandeavtal. Särskilt besvärande är bristen på boinflytandeavtal. Enligt lagen (Allbolagen) om allmännyttiga bostadsföretag ska hyresgästerna erbjudas möjlighet till boinflytande. Ett sådant avtal har tidigare funnits, men är uppsagt av Kalmarhem sedan flera år tillbaka. Något nytt avtal har Kalmarhem inte visat intresse för.

Vi ställer oss frågande till att Kalmarhem inte visar någon som helst ambition att underlätta hyresgästernas arbete och medverkan, utan snarare tvärtom. Visst har vi motstående intressen vid hyresförhandlingar, men under resten av året borde vi kunna samarbeta för hyresgästernas bästa. Vi är redo att samverka för hyresgästernas bästa, var säger ni, Kalmarhem?

Eva Hederstam, ordförande Hyresgästföreningen, Kalmar Torsås Öland

Gunilla Johansson, ordförande Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Kalmarhem

Annons
Annons
Annons
Annons