Annons

”Vilket Europa vill du ha”

EU
Det är mindre än 300 dagar kvar till valet till Europaparlamentet. Den 9 juni har du chansen att avgöra om du får en representant som skapar ett Europa för dig. Vad kan Europa göra för dig? För oss är svaret enkelt, syftet med samarbetet ska vara Europa för dig och mig - ett Europa där drömmar kan bli sanna.
Debatt • Publicerad 28 september 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”EU ska finnas där för dig. Du ska inte vara begränsad av varken en sjunkande svensk valuta eller nationella gränser.”
”EU ska finnas där för dig. Du ska inte vara begränsad av varken en sjunkande svensk valuta eller nationella gränser.”Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Efter Putins fullskaliga invasion av Ukraina har vi återigen krig på vår kontinent. EU måste göra mer för att säkerställa att Ukraina vinner kriget, men också snabbt välkomna Ukraina som en ny medlem av Unionen. Men det räcker inte. EU måste bli den globala frihetens beskyddare. Oavsett om det är Ryssland, Kina eller Iran måste EU svara när förtryck äger rum. EU behöver därför ha en samlad röst när det kommer till utrikespolitiken. Idag stoppar enskilda länder EU för att agera mot bland annat Kina. Det håller inte. EU måste övergå till majoritetsbeslut i när det kommer till utrikespolitiken - avskaffa vetorätten!

Genom att ta den globala ledartröjan kan EU visa att det går att kombinera ekonomisk tillväxt och samtidigt minska utsläppen. Vi vill se fler teknologiska framsteg, mer grön el, handel och dyrare pris på utsläpp. Därtill vill vi se ökade ekonomiska incitament från EU för infångning och lagring av utsläpp, så kallat CCS. Sverige har stor potential att använda denna teckning, inte minst vid värmeverket Moskogen utanför Kalmar. Med teknik som detta tillsammans med en ännu mer ambitiös klimatpolitik så kan EU bli världens bästa klimatorganisation och ett Europa mot utsläppen.

Annons

EU ska också finnas där för dig. Dina rättigheter ska garanteras i hela unionen. Idag begränsas bland annat HBTQ-personer av så kallade “HBTQ-fria zoner” och på andra håll begränsas rätten till abort. Det håller inte, EU måste garantera dessa rättigheter i hela Unionen. EU ska också finnas där när brott begås. Idag hotas människors frihet från den organiserade brottsligheten, som har blivit allt mer gränsöverskridande. Politiker i både Kalmar och Oskarshamn saknar verktygslådan som krävs för att tackla gängen. Därför vill vi se ett europeiskt FBI, en EU-myndighet som kan har resurserna som krävs och samla de bästa personerna för att krossa den organiserade brottsligheten i hela Unionen.

Oavsett om det är eleven vid Stagneliusskolan som vill backpacka nästa sommar, eller en företagare från Norrliden som försöker få ekonomin att gå runt, så vore en övergång från kronan till Euron rätt väg att gå. Det är därför hög tid för Sverige att dumpa kronan. För det handlar om att EU ska finnas där för dig. Du ska inte vara begränsad av varken en sjunkande svensk valuta eller nationella gränser.

Mycket står på spel och snart har du möjlighet att påverka. Oavsett om du bor i Paris, Berlin eller här i Kalmar län så har din röst lika stor betydelse. Vi vill se ett drömmarnas Europa; ett Europa där utsläppen minskar, ett Europa som står upp för demokrati och öppenhet, ett Europa som är på din sida. - Vilket Europa vill du ha?

Keenyah Graveran, distriktsordförande LUF Kalmarsund

Simona Mohamsson, Liberalernas kandidat till Europaparlamentet

Annons
Annons
Annons
Annons