GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Vilken kommun i Kalmar län inför fria mensskydd först”

Kommunpolitik
”Att erbjuda gratis mensskydd på skolor, arbetsplatser och offentliga platser borde vara lika självklart som det finns toapapper och tvål.”
Debatt • Publicerad 29 september 2021 • Uppdaterad 29 september 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi hoppas också att alla kommuner i Kalmar län föregår med gott exempel och snarast inför detta. Vilken kommun blir först?”
”Vi hoppas också att alla kommuner i Kalmar län föregår med gott exempel och snarast inför detta. Vilken kommun blir först?”
Foto: Jessica Gow/TT

Det finns fortfarande en tabu kring mens där många unga känner skam och tycker det är pinsamt att prata med föräldrar och andra vuxna om mensskydd. Därför är det viktigt att det finns tillgängligt och gratis på offentliga toaletter.

Förutom det kroppsliga obehag som menstruation medför kostar det pengar. Varje kvinna i fertil ålder lägger i genomsnitt 150 kronor i månaden på mensskydd, vilket motsvarar cirka 70 000 kronor under hennes livstid.För unga kvinnor, som går i skolan, kan det i vissa fall innebära en betydande kostnad då det är långt ifrån självklart att skolungdomarna själva får förfoga över sitt studiebidrag.

Anna Lööf Hedh, ordförande för S-kvinnor i Kalmar län.
Anna Lööf Hedh, ordförande för S-kvinnor i Kalmar län.
Foto: Maria Wiell
”Ingen flicka ska behöva stanna hemma från skolan för att hon har mens och saknar mensskydd, skolarbete och fritidsaktiviteter får inte påverkas av tillgången på mensskydd.”
Anna Lööf Hedh, ordförande för S-kvinnor i Kalmar län.

Vi har familjer där ekonomin är mycket ansträngd och mensskydd är allt för kostsamt. Ingen flicka ska behöva stanna hemma från skolan för att hon har mens och saknar mensskydd, skolarbete och fritidsaktiviteter får inte påverkas av tillgången på mensskydd. Att ge flickor och kvinnor tillgång till gratis mensskydd kan ha stor ekonomisk betydelse i en familj där ekonomin är ansträngd.

I Skottland och på Nya Zeeland har man redan infört gratis mensskydd för alla kvinnor. Det finns bra exempel även i Sverige, Smedjebackens kommun, Åkersberga, Karlstad, bara för att nämna några ställen i landet. Gratis mensskydd borde vara ett led i alla kommuners arbete för ökad jämställdhet. Samhället behöver bli bättre på att anpassa sig till kvinnors villkor.

S-kvinnor i Kalmar län har skrivit en motion till S-kvinnors kongress i Borlänge den 1 - 3 oktober som kräver att flickor och kvinnor i fertil ålder erbjuds fria mensskydd. Vi hoppas också att alla kommuner i Kalmar län föregår med gott exempel och snarast inför detta. Vilken kommun blir först?

Anna Lööf Hedh, ordförande för S-kvinnor i Kalmar län.

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.