GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Viktigt att stå upp för svensk mat och jordbruk”

Slutreplik i debatt om kycklinguppfödning, tidigare inlägg 10 och 16 november.
”Sverige är ett stort land med mycket landsbygd. Här verkar vi lantbrukare som varje dag gör vårt bästa att ta fram bra mat till svenska konsumenter, skolor och sjukhus. Och som ser till att vi blir alltmer självförsörjande i Sverige när det gäller livsmedel.”
Debatt • Publicerad 21 november 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Ett kvitto på att kycklingarna mår bra under uppfödningen är att vi sällan behandlar flockarna med antibiotika.”
"Ett kvitto på att kycklingarna mår bra under uppfödningen är att vi sällan behandlar flockarna med antibiotika.”Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

En stor majoritet av oss svenskar väljer att äta kött och gärna kyckling från svenska gårdar. Det är vi stolta och tacksamma för.

Det som är viktigt att förstå i debatten med Djurens Rätt är att det är en organisation som vill att vi ska gå över till en vegansk kost. Från sitt kontor i Stockholm bedriver de sedan flera år en kampanj mot lantbrukare på landsbygden. Det handlar kort och gott om en smutskastningskampanj av svenska bönder. I dessa tuffa tider med rusande kostnader, där drivmedel och foderpriser skjuter i höjden behöver vi stöd, inte hot.

Sverige har i dag en av världens kanske tuffaste djurskyddslagstiftning och dessutom har den svenska branschen omfattande kontrollprogram som rör djurhälsa och livsmedelssäkerhet. Program som tagits fram av svenska experter, myndigheter och forskare. Djurvälfärden kontrolleras regelbundet av veterinärer och myndigheter. Ett kvitto på att kycklingarna mår bra under uppfödningen är att vi sällan behandlar flockarna med antibiotika.

Det har inte gjorts några avslöjanden om vår uppfödning. Det Djurens Rätt hänvisar till är bilder från ett intrång av aktivister där de fotograferat sjuka djur. Veterinären var inkopplad och sjuka och djur sorteras bort i den dagliga skötseln och intrånget polisanmäldes. Tyvärr blir våra djur sjuka ibland. Ingen beklagar det mer än vi lantbrukare. Förutom att djuren inte mår bra så förlorar vi viktiga intäkter.

Ett annat sätt för Djurens Rätt att komma åt svenska kycklingbönder är att hänvisa till något som kallas för European Chicken Commitment. Det är krav som är framtaget av djurrättsorganisationer inom EU. För oss i Sverige är det inget nytt. Medlemmarna i vår branschorganisation uppfyller sedan länge majoriteten av kraven och det ställs dessutom strängare krav som även omfattar djurhälsa och livsmedelssäkerhet.

Det enda som Djurens rätts kampanj leder till är mer importerad kyckling. Det handlar ofta om lågprisimport från andra länder, där motsvarande krav inte ställs och som svenska myndigheter inte har någon insyn i.

Vi vet att svenska konsumenter och offentlig sektor har stort förtroende för närproducerad svensk mat. Så låt oss tillsammans stå upp för ett svenskt jordbruk. Välj aktivt val från svenskt lantbruk – både som konsument och inom det offentliga.

Jenny Andersson, lantbrukare från Bankeberg i Småland och ordförande i branschorganisationen Svensk Fågel

Gunilla Carlsson, kycklingbonde, Bo Lantbruk

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.