Annons

Viktigt att satsa där behoven är som störst

Debatt • Publicerad 12 september 2006

Kalmars väljare måste ställa sig frågan vilken skolpolitik de vill ha de närmaste åren. Inför valet den 17 september har väljarna två huvudsakliga alternativ gällande skolpolitiken.

Carl-Erik Bladh har på denna debattplats skrivit vad han anser om socialdemokraternas skolpolitik, Barometern-OT 6/9. Tyvärr lyckas han inte sätta fingret på vad som är de grundläggande problemen i den svenska skolan. Denna oförmåga delar han med högeralliansen.

Annons

Vår första prioritet är att överbrygga de klyftor som finns i skolan. Många elever klarar sig bra i den svenska skolan. Men det finns elever som behöver mer stöd och hjälp för att klara sin skolgång. Högeralliansen brukar ofta hävda att 25 av 100 elever inte går ut grundskolan med godkända betyg. Det Högeralliansen aldrig säger är att det i grundskolorna på rika Östermalm i Stockholm bara är 4 av 100 som inte har godkända betyg, medan i det utsatta Rinkeby är 40 elever av 100 som inte går ut med godkända betyg.

Därför är det viktigt att satsa där behoven är som störst.

Vi har denna mandatperiod anställt 15 000 fler lärare i grundskolan och gymnasieskolan, varav Kalmar detta år får 13 miljoner kr. 8 av 10 har anställts i grundskolan, och har därmed bidragit till att stärka elevernas skolgång i de tidiga åren.

Vi socialdemokrater riktar insatser till de skolor och elever som har det tuffast, bland annat genom att 1 000 resurspersoner anställs i de 100 skolor som har svårast förutsättningar. Tanken är att resurspersonerna ska stödja eleverna med exempelvis läxläsning och i kontakterna med hemmen och därmed bidra till att förbättra elevernas resultat i skolan. Vi vill dessutom förbättra fritids genom att ge kommunerna möjlighet att anställa 3000 fler fritidspedagoger och annan personal, vilket är särskilt viktigt för de barn som inte har möjlighet att få hjälp med läxor hemma. För Kalmar kommun innebär detta 20 nya fritidspedagoger under mandatperioden.

Vi socialdemokrater vill göra en särskild satsning på bättre kunskaper i matematik och svenska, eftersom vi ser att det är i de ämnena som behoven är som störst. Det handlar om att satsa på lärarna genom att 20 000 matematiklärare i både grund- och gymnasieskolan och 10 000 lärare som undervisar i svenska för de yngsta eleverna ska ges fortbildning. I Kalmar kommun kommer ca 200 lärare att fortbildas.

Vi socialdemokrater går till val på en politik som ser alla elevers behov, och som vågar satsa olika mycket på olika skolor beroende på elevernas behov och förutsättningar.

I kontrast till vår skolpolitik står moderaterna och deras högerallians. De är oense om den framtida finansieringen av skolan men ense om massiva skattesänkningar. I sitt valmanifest lovar högeralliansen sänkta skatter med ungefär 100 miljarder kronor. På sikt vill moderaterna att skatterna ska sänkas med 250 miljarder kronor. Det innebär att var femte skattekrona ska bort. Med andra ord var femte lärare, var femte skola, var femte lärobok. Det skulle vara förödande för skolan.

Det går inte att både förbättra välfärden och genomföra stora skattesänkningar. Man måste välja. Moderaterna prioriterar skattesänkningar. För oss socialdemokrater går satsningar på skolan före stora skattesänkningar för dem som tjänar mest. I vårt Sverige ska alla med.

Lena Hallengren

Förskole-och ungdomsminister

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons