GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Vi vill se mer kärnkraft i Sverige”

Replik i debatt angående kärnkraft i Kalmar eller ej, tidigare inlägg publicerat 8 juni.
Debatt • Publicerad 18 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Vi vill se mer kärnkraft så att Sverige återigen får ett energisystem värt namnet.”
"Vi vill se mer kärnkraft så att Sverige återigen får ett energisystem värt namnet.”Foto: Roger Carlsson

Så som prisutvecklingen på elmarknaden ser ut så riskerar förra vinterns elpriser i Kalmar att blekna i jämförelse med kommande. Det har kanske undgått vänstermajoriteten att vi befinner oss i en energikris, med mardrömslika elpriser som följd. En situation som uppstått för att regeringen lagt ner fullt fungerande kärnkraft. En kris som dessutom ser ut att förvärras framåt.

Det står givetvis vänstermajoriteten fritt att driva på för mer vindkraft men sanningen är att det inte alltid blåser och Sveriges energimix kräver planerbara stabila energikällor som grund! Kärnkraft är en viktig del i det. Vi är teknikoptimister och följer med spänning utvecklingen på området. Små modulära reaktorer kan vara en del för att klara lokal elförsörjning och vi tycker det är fel att säga att Kalmar aldrig kan komma att bli aktuellt för det. Oavsett hur utvecklingen ser ut.

Sverige är i den här situationen på grund av en svag regering som har gjort oansvariga och kortsiktiga eftergifter till MP, utan att se till konsekvenserna. Allt för att få behålla makten ett litet tag till. Att följden blir mer oljekraft - Karlshamnsverket bränner ofattbara 140 000 liter olja i timmen - och skyhöga elpriser som slår hänsynslöst mot gemene man tycks oviktigt.

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd.
Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd.Foto: Mats Holmertz
”Vi har gått från att ha ett av världens främsta energisystem till dagens kaotiska situation. Våra partier är beredda att arbeta för att återställa detta. Vi gör det för att återupprätta det svenska elsystemet, skapa ett system som är billigt, robust och driftsäkert för sina användare.”
Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd.

Vi har gått från att ha ett av världens främsta energisystem till dagens kaotiska situation. Våra partier är beredda att arbeta för att återställa detta. Vi gör det för att återupprätta det svenska elsystemet, skapa ett system som är billigt, robust och driftsäkert för sina användare. Vi gör det för att hushållens och företagens elräkningar inte ska vara ett dåligt väderberoende lotteri med långt många fler nitlotter än vinstlotter. Vi gör det för våra möjligheter att ställa om och elektrifiera samhället som en del i den gröna omställningen.

Den tekniska utvecklingen går framåt med rasande fart. Idag finns som ovan nämnts små modulära reaktorer (SMR) som kan placeras på mindre orter för täcka ett ökande energibehov färdiga för beställning. Företaget Uniper har också dementerat Anna Thores (S) direkta lögner om att bolaget bland annat inte längre vill bygga i Sverige för att det inte är ekonomiskt.

De kommer tvärtom bygga en testreaktor i Oskarshamn redan under nästa år. De förbehåll som bolaget har inför framtiden, handlar helt enkelt om den politiska osäkerheten och om behovet av en bred energipolitisk samsyn och insikt om att alla fossilfria energislag behövs för att klara utmaningarna med framtidens fördubblade elbehov.

Vi vill se mer kärnkraft så att Sverige återigen får ett energisystem värt namnet.

Hanne Lindqvist (M), oppositionsråd

Lotta Wahlmino (L), oppositionsråd

Christopher Dywik (KD), gruppledare

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.