Annons

"Vi står fast! Vård efter sexuella övergrepp ska vara gratis och lika för alla”

Sjukvård
Den styrande majoriteten röstade i regionfullmäktige nej till Sverigedemokraternas krav att alla vårdbesök och återbesök som sker på grund av att man utsatts för sexuella övergrepp ska vara avgiftsfria.
Debatt • Publicerad 3 maj 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Sverigedemokraterna står fast vid att vården vi levererar till samtliga patienter, oavsett anledning, ska ske rättvist och jämlikt.”
"Sverigedemokraterna står fast vid att vården vi levererar till samtliga patienter, oavsett anledning, ska ske rättvist och jämlikt.”Foto: Mats Andersson

Trots den uppmuntrande debattartikeln som majoriteten släppte på torsdagsmorgonen och som tände hoppet i ögonen på oss, röstade man konsekvent nej till att samtliga besök ska vara helt avgiftsfria.

Sverigedemokraterna står fast vid att vården vi levererar till samtliga patienter, oavsett anledning, ska ske rättvist och jämlikt. Det ska inte vara skillnad på vården från patient till patient, beroende på en basenhetschefs förmåga till riskbedömning att avgöra. Det är den situation majoriteten nu sätter basenhetschefer och utsatta för sexuella övergrepp inför. Det är inte rättssäkert eller rättvist mot en enhetschef som dessutom har politikernas konstanta sparkrav hängande över sig.

Annons

Vi vet också att det finns ett enormt mörkertal där utsatta personer skuldbelägger sig själva, skäms över vad man blivit utsatt för och inte söker sig till vården. Politiker bara inte bör, utan måste stärka den här patientgruppen och visa att vi stöttar dem.

Hela oppositionen är överens i frågan och är chockade över att särskilt Socialdemokraterna, som annars förespråkar fri vård, inte kan ställa sig bakom den här frågan. En välgrundad fråga som ställdes flera gånger men som inte blev besvarad alls, vad händer om en utsatt person som lever med sin förövare i sista stund inte kan komma på en bokad tid? Får den personen straffavgift?

Petra Gustafsson (SD), ledamot regionfullmäktige

Martin Kirchberg (SD), regionråd

Bo Karlsson (SD), ledamot regionstyrelsen

Gabriella Eriksson (SD), politisk sekreterare

Annons
Annons
Annons
Annons