GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vi står enade för en välkomnande folkkyrka som tar ansvar”

Kyrkovalet
”Vi socialdemokrater som kandiderar i kyrkovalet är på olika sätt engagerade medlemmar i Svenska kyrkan.”
Debatt • Publicerad tisdag 06:10
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi vill ha en välkomnande, öppen och samhällsengagerad folkkyrka där alla kan känna delaktighet och bli bemötta med respekt.”
”Vi vill ha en välkomnande, öppen och samhällsengagerad folkkyrka där alla kan känna delaktighet och bli bemötta med respekt.”
Foto: Johan Nilsson/TT

Några av oss är gudstjänstvärdar eller körsångare, andra är aktiva i det nationella eller internationella sociala arbetet. Men gemensamt för oss alla, är att vi alltid är redo att kämpa för allas lika rätt och värde – det är en av många grundvärderingar som vi står enade bakom.

Ibland framförs åsikter om att politik inte hör hemma inom kyrkan. Men politik är visioner, innehåll och processen att fatta beslut. Alla nomineringsgrupper som ställer upp i kyrkovalet gör det med olika värderingar och inställningar – oavsett om man vill kalla det politik eller inte – på vad och hur man vill att kyrkan och dess arbete ska utformas framåt.

Vi socialdemokrater är tydliga med att vi tillsammans arbetar för en öppen och samhällsengagerad folkkyrka som är till för alla. Vi arbetar också för att Svenska kyrkan ska ta ett stort socialt ansvar. Kyrkan ska finnas där människor är och då de behöver det – i tider av oro, sorg och rädsla men också i tider av glädje, skratt och gemenskap.

Inte minst har de senaste åren visat hur viktigt ett hoppfullt budskap är i en orolig värld, därför är det viktigt att stärka kyrkans humanitära roll både i och utanför kyrkorummet.

Rättvisa och allas lika värde är ett vanligt tema i Bibeln. Att älska din nästa kräver också att vi hjälper vår nästa och att vi kämpar mot diskriminering och förtryck. För oss är det viktigt att Svenska kyrkan alltid står upp mot rasism, religionsförtryck och kvinnoprästmotstånd.

Lika viktigt är det att alla oavsett bakgrund, sexuell läggning, etnicitet, kön eller hudfärg ska behandlas lika i Svenska kyrkans verksamhet. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och delaktiga utifrån egna förutsättningar och oavsett var på trons väg man befinner dig.

Vi socialdemokrater går enade till kyrkoval på våra grundläggande värderingar om rättvisa, allas lika rätt i samhället och ett solidariskt bemötande till omvärlden. Röstar du på en socialdemokratisk nomineringslista så kan du vara säker på att vi alla står bakom dessa grundfundament.

Vi vill ha en välkomnande, öppen och samhällsengagerad folkkyrka där alla kan känna delaktighet och bli bemötta med respekt.

Anna Rapakko (S), kandidat till Kyrkomötet och Stiftsfullmäktige

Marie Johansson (S), kandidat till Kyrkomötet och Stiftsfullmäktige

Anton Härder (S), kandidat till Kyrkomötet och Stiftsfullmäktige

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.