Annons

"Vi ska satsa på att lära våra nya svenskar vårt språk”

Replik på debattinlägg om svensk migrationspolitik, publicerat 9 maj.
”Har läst min vän Lotta Wahlminos debattinlägg av den 9 maj flera gånger. Jag tror hon gör några tolkningar helt fel!”
Debatt • Publicerad 11 maj 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Det är inte Magdalena Anderssons fel att något hänt med migrationen.”
"Det är inte Magdalena Anderssons fel att något hänt med migrationen.”Foto: Fredrik Sandberg/TT

Måste berätta lite om min bakgrund för att läsaren ska förstå. Seglade till sjöss till 1969. Mitt absolut första rent korkade ställningstagande för en kille av utländsk börd var 1965. Jag tog diskussionen med en vit polis för en portugisisk arbetskamrat ….. i Durban, Sydafrika! Tyckte att en kille med portugisiskt pass skulle duga som europé. Att han var från Angola gjorde inte polisen glad. Min vän var kolsvart och jag korkad. Ska nog vara glad att vi inte båda fick stryk.

Nästan resten av mitt arbetsliv gav jag åt Atlas Copco. Nästan 40 år. Under dessa år år hette mina arbetskamrater Chai från Vietnam, Adolfo från Chile, Mustafha, Alaga och Fawsi från Irak och ett stort antal vänner från de länder gamla Jugoslavien splittrades i. Hade glädjen att vara en del av dem som skickades till Stockholm och Hemel Hempstead för att lägga ner företag som flyttades till Kalmar av Atlas Copco. I Stockholm var den största gruppen anställda från Italien. Vid dessa nedläggningar följde en del trotjänare med till vårt lilla hörn av världen.

Annons

Vad jag vill säga är att Lotta Wahlminos har helt rätt i att vi ska satsa på att lära våra nya svenskar vårt språk. Men det är inte Magdalena Anderssons fel att något hänt med migrationen. 2010 kom Jimmie Åkesson in i riksdagen och tolv års hatpropaganda har gjort “nytta” om man är medlem i SD. Det som gör mig än mer beklämd är att nästan alla partier nu har blivit språkrör för SD, eller i alla fall tagit upp en del av deras retorik. Kvar att rösta på finns bara V och MP om någon frågar mig.

Kåre Eriksson (V)

Annons
Annons
Annons
Annons