GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Vi ska förpassa landstingen till historieböckerna”

Förlossningsvård
”Svensk förlossningsvård verkar under allt hårdare press. Barnafödandet ökar snabbare än resurserna och det krävs allt större ansträngningar från personalen för att upprätthålla kvaliteten.”
Debatt • Publicerad 25 april 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Barnmorskor vittnar om en väldigt tung arbetssituation, präglad av fysisk och psykisk stress över att inte hinna med allt man borde. Den stressen drabbar i nästa steg även kvinnorna, både före och under förlossningen. Det ökar i sin tur risken för förlossningsskador och pressen på barnmorskorna i en ond cirkel.

Det blir också allt svårare att rekrytera till förlossningsavdelningar, vilket innebär ett ökat inslag av hyrpersonal, vilket på samma gång är dyrt och försvårar vårdplaneringen.Det finns en enorm lojalitet från de fast anställda gentemot arbetsgivaren, men även denna sätts på prov när bemanningsbolag kan erbjuda skyhöga löner och bättre arbetsförhållanden.

KARLSTAD 20220401
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) håller en tal i samband med   Kristdemokraternas kommundagar i Karlstad. Partiet vill prioritera vården vid en eventuell valseger. 
Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050
KARLSTAD 20220401 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) håller en tal i samband med Kristdemokraternas kommundagar i Karlstad. Partiet vill prioritera vården vid en eventuell valseger. Foto: Pontus Lundahl / TT / kod 10050Foto: Pontus Lundahl/TT
”Att föda barn är ingen fabriksprocess som kan delas upp i olika moment för att bli mer effektiv. Det är en människonära verksamhet som kräver trygghet, närhet och förtroendefulla relationer för att fungera.”
Ebba Busch (KD), partiledare.

Hittills har situationen lösts genom en kombination av kortsiktiga åtgärder från arbetsgivarens sida och framför allt stora uppoffringar från personalens sida.

Men det kommer inte hålla i längden. Det ska inte krävas hjältar för att bemanna förlossningsvården. Vårdpersonalen ska ha samma möjligheter som alla andra människor att ha fritid och umgås med sina familjer.

Från Kristdemokraternas sida är vi övertygade om att situationen både kan och måste vändas. Vi vill se över grundbemanningen så att den är realistisk utifrån dagens födelsetal och vårdtyngd. Vi vill se mer kreativa lösningar för att behålla och locka tillbaka barnmorskor som har lämnat yrket och vi vill förnya förlossningsvården så att det blir både lättare och mer givande att arbeta där.

Ett av de mest spännande förnyelseprojekten som har drivits i Sverige på detta område är Min barnmorska i Stockholm. Det går ut på att ett team av barnmorskor följer mamman före, under och efter förlossningen. Det ger ökad trygghet för mamman, ger bättre medicinska resultat och har varit uppskattat bland barnmorskorna. I höstas blev verksamheten i Stockholm permanent.

Vi tror att detta är helt rätt väg för förlossningsvården i fler regioner. Att föda barn är ingen fabriksprocess som kan delas upp i olika moment för att bli mer effektiv. Det är en människonära verksamhet som kräver trygghet, närhet och förtroendefulla relationer för att fungera.

En utvärdering som har gjorts i Stockholm visade att barnmorskorna upplevde arbetet inom Min Barnmorska som meningsfullt. Arbetssättet gjorde att de fick arbeta med hela vårdkedjan och skapa en relation till familjerna som även uppskattas av och ger ökad trygghet till födande kvinnor.

Vi anser inte att hela den svenska förlossningsvården i ett slag ska införa ett helt nytt arbetssätt. Men när barnmorskor inom förlossningsvården berättar om sin omöjliga och till synes hopplösa situation så är det klokaste vi kan göra att titta på vad som faktiskt har visat sig fungera bättre, kan vi inte bortse ifrån alternativ som har visat sig fungera.

Till sist: förlossningsvården kan naturligtvis inte separeras från vårdorganisationen i övrigt. Det här är ett område där Sverige hamnat alltmer på efterkälken. Danmark har ett sjukvårdssystem från 2007 och Norges är från 2002. Sveriges sätt att styra vården från tjugoen olika – och ojämlika – regioner är från 1862. Det är alltså inte konstigt att vi har problem. Modern vård kan inte bedrivas inom ett omodernt system.

Vårt främsta vårdlöfte är att tjugoen ska bli en. Vi kommer att införa ett nationellt sjukvårdssystem, så som våra grannländer redan har gjort, och förpassa landstingen till historieböckerna. Så får vi en vård, och en förlossningsvård, som fungerar i hela landet.

Ebba Busch (KD), partiledare

Jimmy Loord (KD), regionråd Region Kalmar län

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.