Annons

"Vi säger nej till angiveri av papperslösa”

Kommunpolitik i Kalmar
På regeringens bord finns ett förslag att välfärdens anställda så som sjuksköterskor, socialarbetare och lärare ska tvingas ange sina elever och patienter om de inte har uppehållstillstånd.
Debatt • Publicerad 9 juni 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Redan i vintras ställde sig 4 000 anställda inom vården bakom ett uppror och kallade förslagen ”rasistiska och direkt antidemokratiska”.”
"Redan i vintras ställde sig 4 000 anställda inom vården bakom ett uppror och kallade förslagen ”rasistiska och direkt antidemokratiska”.”Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

På regeringens bord finns ett förslag att välfärdens anställda så som sjuksköterskor, socialarbetare och lärare ska tvingas ange sina elever och patienter om de inte har uppehållstillstånd. En hel yrkeskår har ställt sig på barrikaderna och protesterat högljutt mot förslaget. I Kalmarsunds gymnasieförbund och inom dess medlemskommuner Kalmar, Torsås, Mörbylånga och Borgholm ska ingen ska behöva tveka, ingen ska tvingas behöva bryta mot sin yrkesheder och syssla med angiveri som luktar 30-tal.

Redan i vintras ställde sig 4 000 anställda inom vården bakom ett uppror och kallade förslagen ”rasistiska och direkt antidemokratiska”. Parollen ’vi anger inte’ fortsätter att samla tusentals anhängare. Vårdanställda uppmanar till landsomfattande civil olydnad om regeringen och SD:s förslag om angiveri blir verklighet. Även fackliga organisationer protesterar. Nu senast Saco som menar att "det går stick i stäv med professionernas yrkesetik och inte hör hemma i svensk demokrati".

Anna Thore (S) ordförande Kalmarsunds gymnasieförbund.
Anna Thore (S) ordförande Kalmarsunds gymnasieförbund.Foto: Johanna Eriksson
”Vi vill att varje lärare, sjuksköterska, socialhandläggare, skolmatsbiträde, läkare, bibliotekarie, eller vaktmästare fortsatt alltid ska kunna sträva efter att vara goda förebilder för varje patient och elev och kunna skapa trygghet och tillit i sin verksamhet. Att bryta mot sin yrkesheder och ange elever innebär inte det.”
Anna Thore (S) ordförande Kalmarsunds gymnasieförbund.
Annons

I veckan kom en undersökning från DIK, bibliotekariernas fackförbund som visade att nio av tio bibliotekarier tycker att förslaget var direkt dumt eller t.o.m. oanständigt.

I veckan har frågan också hamnat på det regionalpolitiska planet där både Region Skåne och Västra Götaland över partigränserna tar avstånd från förslaget om tvång att ange papperslösa och uppmuntrar regeringen att skrota kommande utredning. Inte minst för behovet att fortsatt ha tillgång till att rekrytera god kompetens.

Trots massiva protester aviserar migrationsministern att hon inte kommer backa från förslaget och sitter därmed lydigt i Sd:s knä för att genomföra det huvudlösa angiveriförslaget. Hon går därmed i klinch med en hel bransch och går så långt som att utmåla barn till papperslösa till brottslingar innan de ens hunnit ur förskoleåldern. För vad?

För Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet i Kalmarsunds gymnasförbunds medlemskommuner är frågan enkel, vi behöver ingen betänketid för att se att ingen utredning, lagförslag eller undantag gällande angiveri mot papperslösa kan tas fram utan att den står i direkt konflikt med både FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna, Agenda 2030 och FN:s barnkonvention som är lag i Sverige, där barnens bästa alltid ska beaktas först. Vidare strider förslaget om angiveri mot lärarnas och vårdgivares yrkesetik, biblioteks-lagen och socialtjänst¬lagen.

Anställda inom Kalmar kommun och Kalmarsunds Gymnasieförbund ska veta att de har den politiska ledningens stöd i att hålla sin yrkesetik intakt.

Det är även för oss en viktig aspekt att fortsatt ha tillgång till en god kompetensförsörjning, och vi vill därför inte riskera att minska våra chanser till att kompetenta medarbetare med vårdsökandes och nödställdas behov av hjälp eller barns bästa för ögonen, söker sig till oss.

Vi vill att varje lärare, sjuksköterska, socialhandläggare, skolmatsbiträde, läkare, bibliotekarie, eller vaktmästare fortsatt alltid ska kunna sträva efter att vara goda förebilder för varje patient och elev och kunna skapa trygghet och tillit i sin verksamhet. Att bryta mot sin yrkesheder och ange elever innebär inte det.

Vi vill vara på rätt sida historien och vill erbjuda samma möjlighet till våra anställda även i framtiden. På våra familjehem, bibliotek och skolor ska anställda få fokusera på det de gör bäst - att utbilda, vårda och hjälpa utsatta, barn och unga - inte att ange papperslösa!

Anna Thore (S) ordförande Kalmarsunds gymnasieförbund

Dzenita Abaza (S), kommunalråd

Annons

Kalmar, Liselott Ross (V), kommunalråd, Kalmar

Erik Ciardi (C), kommunalråd, Kalmar

Roger Holmberg (S), ordf socialnämnden

Marie Simonsson (S), ordf utbildningsnämnden

Lasse Johansson (S), ordf kultur och fritid

Annons
Annons
Annons
Annons