Vi måste säga nej!

Debatt • Publicerad 4 mars 2006

Folkhälso- och socialtjänstminister Morgan Johansson har förslagit riksdagen att göra det lagligt att dela ut sprutor till narkomaner i hela Sverige. Morgan Johansson stöder sitt beslut på en vinklad forskningsgenomgång, en rapport utgiven av WHO, skriven av den australiske läkaren och forskaren Alex Wodak.

Han är en känd förespråkare för legalisering av all narkotika. Han arbetar för att FNs narkotikakonventioner skall ändras. Ändringen är en förutsättning för att kunna legalisera narkotika. Så länge konventionerna är orörda går inte det. Han har inrättat sprutrum och vill att läkare skall skriva ut heroin till sina missbrukande patienter.

Vare sig socialstyrelsens utvärderingar eller den internationella forskningen ger stöd för att sprututbyte räddar från HIV-smitta bland injektionsnarkomaner.

Sprututbyte räddar tyvärr inte heller liv. I Sverige har Skåne de högsta narkotikarelaterade dödstalen trots att man där delat ut sprutor i 20 år.

Vi anser att detta är fel väg att gå. Missbrukarna borde istället få hjälp att sluta med narkotika. Sprututbytesprogrammen i Malmö och Lund har inte visat att de leder vidare till vård. Internationella erfarenheter ger samma besked. Riksdagen bör absolut säga nej till sprututbytesprogram!

Katarina Cnattingius

ordförande i Föräldraföreningen Mot Narkotika i Täby

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.