Vi måste gemensamt ta ansvar för Sveriges sjöfart

Vi, sjöarbetsmarknadens parter, drivs så klart av olika intressen och har ofta helt olika åsikter om hur sjöfarts­näringen organiseras. En sak är vi rörande överens om: Vi vill rädda den svenska sjöfarten.
Debatt • Publicerad 17 januari 2013

Vi är enade om tre huvudpunkter där vi tillsammans tar ansvar och hjälper regeringen att utforma det handlingsprogram som krävs för att svensk sjöfartsnäring ska överleva i Sverige.

Vi har Europas längsta kuststräcka och en utrikeshandel som är extremt beroende av sjöfarten. Det är därför viktigt att Sverige har en egen sjöfart så att vi inte helt är utelämnade till utländska intressen.

Den 21 januari kommer regeringen att presentera ett handlingsprogram för sjöfarten. För att nå en konkurrenskraftig och hållbar svensk sjöfart riktar vi följande förslag till vår finansminister Anders Borg och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd:

Arbetslinjen ska omfatta sjöfarten. Regeringen kan både bevara och skapa jobb inom sjöfartsnäringen som finns över hela landat och inte bara i?tätorter och hamnstäder. Regeringens insats här är att inte förändra sjöfartsstödet, utan låta det vara organiserat på samma sätt som i dag.

Förändringar av lagar och före­skrifter. Det gäller främst ett införande av tonnageskatt, men också konkurrensutjämning med anledning av EU:s nya svavelregler. Dessutom ligger det allmänna avgiftsläget alldeles för högt i Sverige i jämförelse med andra länder i närområdet. Även inkomstskattelagen och socialförsäkringsbalken behöver förändras.

Kollektivavtalslösningar. Vi är redo att ta vårt ansvar och genom kollektivavtal reglera bemanningskostnaderna så att den svenska sjöfarten har för­utsättningar att konkurrera med fortsatt hög kvalitet. Om socialförsäkringsbalken ändras kan vi också med?stöd av Sjöarbetskonventionen öppna en arbetsmarknad som annars är stängd för svenska sjömän.

Vi är beredda att i samförstånd bidra och medverka till konstruktiva lösningar för att Sverige ska bli ett ­föregångsland inom den internationella sjöfarten. Nu hoppas vi på en bred uppslutning och samsyn även i regering och riksdag.

Anders Boman, ordförande Sveriges redareförening

Christer Bruzelius, ordförande Sjöfarten arbetsgivareförbund

Christer Themnér, vd Sjöbefälsföreningen

Tomas Abrahamsson, vice förbundsordförande Seko

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.