GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Vi kommer inte att regera genom samarbete med SD.”

Kommunpolitik i Kalmar
”Hur Kalmar kommun ska styras under de kommande fyra åren är i grunden en fråga för medborgarna. Väljarnas uttryckta vilja om åt vilket håll som kommunen bör utvecklas ska i demokratisk ordning respekteras.”
Debatt • Publicerad 24 juni 2022
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Erik Ciardi (C), Liselotte Ross (V) och Johan Persson (S): ”Spåren i de kommuner där Sverigedemokraterna har getts inflytande förskräcker och vi har ingen anledning att tro att det skulle bli bättre här.”
Erik Ciardi (C), Liselotte Ross (V) och Johan Persson (S): ”Spåren i de kommuner där Sverigedemokraterna har getts inflytande förskräcker och vi har ingen anledning att tro att det skulle bli bättre här.”Foto: Privat

Våra tre partier går till val som enskilda partier. Vi har emellertid bestämt oss för att söka förtroende från väljarna i Kalmar för att fortsätta det framgångsrika samarbete som vi redan har. Det är vår övertygelse att den stabilitet och de framgångar som det nuvarande samarbetet är det bästa för Kalmar även fortsättningsvis.

Vi konstaterar att Kalmaralliansen vägrar ge klara besked vad gäller Sverigedemokraternas eventuella inflytande över politiken de kommande fyra åren och kan därför bara utgå ifrån att de tänker samarbeta om möjlighet ges. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet vill vara tydliga med att vi aldrig kommer att medverka till något liknande.

Det innebär inget avståndstagande mot något partis väljare eller deras röster. Det innebär snarare en tydlig deklaration inför de väljare som överväger att ge något av våra partier sitt förtroende i valet till kommunfullmäktige.

Sverigedemokraterna är inte vilket parti som helst. Det är ett högerextremt parti med värderingar och en människosyn som vi aldrig kan ställa upp på. Det är ett parti med företrädare som gång efter annan avslöjas med att ha uttalat sig rasistiskt eller främlingsfientligt.

Spåren i de kommuner där Sverigedemokraterna har getts inflytande förskräcker och vi har ingen anledning att tro att det skulle bli bättre här. Sverigedemokraterna i Kalmar är ett enkelspårigt parti och vi ifrågasätter deras förmåga att klara av den bredd av frågor som kommunalt styre innebär.

Det är viktigt att ta ansvar för det valresultat som kommer. Samarbete och samtal är viktigt. Men i fråga om Sverigedemokraterna drar vi en skarp gräns. För oss betyder alltså denna deklaration att vi inte kommer att regera Kalmar genom samarbete med SD. Inte heller kommer vi att ge något parlamentariskt stöd till andra partier som regerar eller har tänkt sig regera med stöd av eller i samarbete med detta parti.

Hellre än att kompromissa med grundläggande och anständiga värderingar går vi i opposition. Det vore önskvärt om fler av kommunfullmäktiges partier uttalar detta.

Johan Persson, Socialdemokraterna

Erik Ciardi, Centerpartiet

Liselotte Ross, Vänsterpartiet

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.