"Vi känner sympati med Bergabor"

Det är med djup bestörtning och avsky vi har kunnat ta del av de senaste veckornas händelse i Berga.
Debatt • Publicerad 14 oktober 2011
Foto: Lars Johansson
Foto: Paul Madej

Vi kan alla känna den djupaste sympati med de människor som bor i området. Att varje dag och natt behöva oroa sig för vad som kan hända måste vara i det närmaste outhärdligt.

Vi ser också djupt allvarligt på den kriminalitet som brett ut sig i Berga. Ett fåtal förstör för invånarna i en hel stadsdel. Dessa personer är inte på något sätt intresserade av att lyfta Berga och skapa en positiv utveckling. De är bara ute efter att sätta skräck hos alla de människor som bor och lever där. Polisen sätter nu in alla tänkbara resurser för att få fast gärningsmännen.

Under de senaste åren har utvecklingen i Berga inte varit den mest positiva. Det är bara att erkänna. Kommunen har dock inte suttit bredvid och tittat på utan haft ett antal möten med hyresgäster, butiksinnehavare och företrädare för fastighetsägaren. Bristen på en engagerad och intresserad fastighetsägare har varit vårt stora bekymmer de senaste åren. Nu är fastigheterna ute till försäljning. En ny, aktiv och engagerad fastighetsägare är vad som behövs.

Det är en fullständig självklarhet att de människor som bor och lever i ett område ska känna sig trygga. Berga har alla möjligheter att utvecklas. Sedan tidigare har Kalmar kommun bestämt att inom kort ordna ett stormöte i området. Arbetet med att lyfta och utveckla Berga ska ske i nära samarbete med de boende, den blivande fastighetsägaren, handel, ungdomar, föräldrar och föreningar. Det är de som är grundbulten i att ge Berga en ny start. Vi politiker kan och ska givetvis hjälpa till och stödja men det vore naivt att tro att vi genom enkla politiska beslut kan vända den negativa utveckling vi nu dessvärre ser. En vänding kan bara komma till stånd genom de människor det berör.

Upptagningsområdet för Berga ökar konstant. Det sker genom den bostadsproduktion som sker i Ljusstaden. För Bergagården pågår just nu arbetet med en ny detaljplan. Sedan länge finns ett planprogram för Berga centrum som möjliggör fler bostäder och mer handel. Det finns alla möjligheter att vända utvecklingen snabbt. De boende vill detta, handlarna vill satsa och kommunen är givetvis beredda att göra allt i vår makt för att möjliggöra en sådan positiv utveckling.

Det finns alltså en mycket god grund att stå på. En grund som nu sänder en tydlig signal att förfallets tid är förbi.

Johan Persson (S) - kommunstyrelsens ordförande

Malin Petersson (M) - kommunstyrelsens vice ordförande

Mats Andersson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.