GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Vi jobbar för att återstarta Kalmar län”

Regionpolitik
För drygt ett år sedan slog coronapandemin ned som en bomb i Sverige. Och konsekvenserna och följdverkningarna av detta är ett flertal. Vi har många utmaningar framför oss, men vi ser även många utvecklingsmöjligheter.
"För kollektivtrafiken måste vi se till att sprida ut resandet över dagen, med tidsdifferentierade biljettpriser som ger billigare resa vid lågintensivtrafik.”
"För kollektivtrafiken måste vi se till att sprida ut resandet över dagen, med tidsdifferentierade biljettpriser som ger billigare resa vid lågintensivtrafik.”
Foto: Mats Holmertz
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Så när pandemin äntligen klingar av är det dags att återstarta Kalmar län. Vi moderater och kristdemokrater vet hur.

Vi har tagit fram riktlinjer för det budgetförslag vi tillsammans kommer presentera inför valet nästa år. Med utgångspunkt i just pandemin så lägger vi redan nu skarpa förslag som vi är säkra på ska hjälpa länet att återhämta sig snabbare.

Redan innan pandemin hade regionen stora ekonomiska utmaningar. Regionen har också en växande vårdskuld till följd av inställd och uppskjuten vård. Även kollektivtrafiken har gjort stora ekonomiska förluster.

Malin Sjölander (M), regionråd och gruppledare.
Malin Sjölander (M), regionråd och gruppledare.
Foto: Mats Holmertz

"Det har inte kunnat undgå någon vilka storartade insatser vår sjukvårdspersonal gjort under pandemin. Och det kommer vara oerhört viktigt att de får den återhämtning de behöver, detta genom ett ”post-corona-paket” som bland annat ska innehålla återhämtning i tid."

Det är därför av största vikt att vi att vi får ordning på ekonomin, att vi tar fram en fördjupad ekonomisk plan över hur statsbidragen ska nyttjas och fördelas över tid, när vi går ur pandemin och bland annat måste komma ikapp med vårdskulden.

Barn och ungas psykiska hälsa har länge varit en ödesfråga, vi måste göra det mycket enklare för både dem och deras föräldrar att veta vart de ska vända sig vid psykisk ohälsa. En tydlig väg in, helt enkelt. Vi vill få fler aktörer till länet som kan jobba med barn och ungas hälsa genom att barn- och ungdomspsykiatrin måste bli en del av vårdvalet.

I pandemins spår kunde vi snabbt se att det inom äldreomsorgen fanns stora brister. Regionen måste bli mycket bättre på att ta hand om sina äldre invånare, och ta ansvar för att höja den medicinska kvaliteten i äldreomsorgen. Vi vill se äldremottagningar i länet, där kan man anpassa vården efter de äldres behov och få en större helhetssyn över hälsotillståndet. Men även de äldres psykiska hälsa måste prioriteras. Genom social aktivitet på recept kan vi ta oss ett steg i rätt riktning.

Det har inte kunnat undgå någon vilka storartade insatser vår sjukvårdspersonal gjort under pandemin. Och det kommer vara oerhört viktigt att de får den återhämtning de behöver, detta genom ett ”post-corona-paket” som bland annat ska innehålla återhämtning i tid. Men även innan pandemin var påfrestningarna svåra. Vi behöver en tydligare lönespridning där kunskap, ansvar och erfarenhet måste löna sig bättre än idag.

Vi har under pandemin insett alltmer hur viktigt det är med snabb och pålitlig uppkoppling, därför måste vi jobba för att staten ökar bredbandsstödet. För kollektivtrafiken måste vi se till att sprida ut resandet över dagen, med tidsdifferentierade biljettpriser som ger billigare resa vid lågintensivtrafik, men höjs intäkterna, skulle vi kunna få resenärer att undvika rusningstider med fulla bussar och tåg.

Höjer vi intäkterna skulle vi kunna få resenärer att undvika rusningstider med fulla bussar och tåg. Och med en länsfärdtjänst i länet skapar vi ökad jämlikhet och möjligheter för personer med funktionsnedsättning.

Men även näringslivet i länet behöver ett lyft. För ett aktivt näringsliv av företag inom besöksnäringen måste regionen bland annat tar större ansvar för nationell marknadsföring.

Detta är drygt en handfull förslag från de budgetriktlinjer vi lagt fram. Vi fortsätter vårt arbete att jobba fram innovativa och nödvändiga förslag och idéer på hur Kalmar län ska bli bättre att bo och verka i.

Malin Sjölander (M), regionråd och gruppledare

Jimmy Loord (KD), regionråd och gruppledare

Läs mer