"Vi inte enbart lita till där-producerad el”

Slutreplik i debatt om vindkraft, tidigare inlägg 28 februari och 6 mars.
”Återigen hänvisar gruppen till den för två år sedan utförda studien av Wilhelmsson och Westlund trots att de vet att det publicerats en ny studie för bara ett år sedan.”
Debatt • Publicerad 11 mars 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Enligt min mening kan vi inte enbart lita till där-producerad el utan vi måste också lokalt ta vårt ansvar.”
"Enligt min mening kan vi inte enbart lita till där-producerad el utan vi måste också lokalt ta vårt ansvar.”Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Återigen hänvisar gruppen till den för två år sedan utförda studien av Wilhelmsson och Westlund trots att de vet att det publicerats en ny studie för bara ett år sedan. I den nya studien som behandlar ett fem gånger större material (490 000 fastighetsaffärer kontra 98 000) finner författarna en lägre påverkan på fastighetspriserna och också en stor regional variation. Det är precis detta jag skrivit i min debattartikel som jag dessutom styrkt med ett av professor Westlund godkänt citat där han skriver ”Ja, det är inte är roligt om våra resultat förvanskas”. Att gruppen nu anser sig veta bättre än den meriterade professorn på KTH som utfört studierna finner jag anmärkningsvärt!

Jag förstår att det inte är lätt för läsare att ha tid och möjlighet att sätta sig in i studier. Jag vill därför ur den senaste studien redovisa talen för effekten på fastighetspriser i södra Sverige (Östra Göinge): 0-2 km -13.0 procent, 2-4 km -9 procent, 4-6 km -5 procent, 6-8 km -2 procent, 8-10 km -2 procent 10-12 km 0 procent.

I mellersta Sverige (Finspång) var effekten lägre och i norra Sverige (Skellefteåtrakten) högre. Studien i sin helhet är lättast att finna på Villaägarnas hemsida och det är även de som finansierat den. Vill någon ha hjälp med att förstå tabellerna får ni gärna höra av er till mig.

Slutligen undrar gruppen vems intressen jag företräder och det är enbart mitt eget intresse för samhällsdebatt. Jag är som många andra djupt oroad över vår framtida elförsörjning. Enligt min mening kan vi inte enbart lita till där-producerad el utan vi måste också lokalt ta vårt ansvar.

Jag vill också tacka professor Hans Westlund för att han tog sig tid till ett par timslånga telefonsamtal där jag fick mina frågor angående de båda studierna besvarade. Det hedrar en sann vetenskapsman!

Bo Göransson, Läckeby

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.