Annons

”Vi hoppas på konstruktiva diskussioner”

Replik i debatt om skolor i Högsby, första artikel publicerad 6 september.
Att fara med osanning eller förtala någon eller några är inget trevligt sätt att driva dialog.
Debatt • Publicerad 14 september 2023
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Det viktigaste för eleverna i Högsby kommun är kvaliteten på undervisningen.”
”Det viktigaste för eleverna i Högsby kommun är kvaliteten på undervisningen.”Foto: Erika Wiman Snäll

Att fara med osanning eller förtala någon eller några är inget trevligt sätt att driva dialog. Vid mötet den 8 augusti som Rasmus Evertsson hänvisar till så kommunicerar vi att vår målsättning är att ytterskolorna ska vara kvar men vi kan aldrig lova att de ska vara kvar för evigt. Grundförutsättningen för det är att det finns ett elevunderlag.

Att då som Rasmus Evertsson hävdar att vi nu ska lägga ner ytterskolor är taget ur luften och kanske mer en politisk ovilja och hämnd mot det parti han för inte så länge sedan lämnade och ett stöd för Kristdemokraterna som han nu tillhör.

Annons

Som politiker gäller det att ha både nuet och framtiden i fokus, därför har det varit en budgetdag där kommunstyrelsen getts information från skolchefen om hur elevunderlaget ser ut nu och i framtiden, tillsammans med olika scenarier om hur dessa kan se ut.

I majoriteten är vi fast beslutna om att det viktigaste för eleverna i Högsby kommun är kvaliteten på undervisningen varför vi har prioriterat detta. Det är därför som alla årskurs 6 elever är samlade på Fröviskolan och det är därför som även Ruda skolas årskurs 4 och 5 fick flytta till Fröviskolan.

Majoritetens målsättning är tvärtemot vad Evertsson skriver att skolorna ska finnas kvar, men detta kräver att det finns barn som kan gå där och att vi kan upprätthålla en god kvalitet på undervisningen. Det kan innebära att det blir förändringar i verksamheten men det vet vi inte nu och vi vill göra förändringsarbetet tillsammans med oppositionen.

Vi kommer därför att bjuda in oppositionen till en parlamentarisk grupp med uppgift att skapa tydliga spelregler för skolan i hela Högsby kommun, vi hoppas på konstruktiva diskussioner och ett välgrundat beslutsunderlag som skapar förutsättningar för bra kvalitet i Högsby kommuns skolor.

Per Gröön, Kommunstyrelsens ordförande

Jonas Erlandsson, 1:e vice ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons