GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Vi gör Kalmar län till möjligheternas region – för alla”

Psykisk ohälsa
Alltfler unga mår psykiskt dåligt. Det kan handla om allt från skolstress och corona-oro till hedersförtryck, depression och svåra psykiatriska diagnoser.
Debatt • Publicerad 22 juni 2021
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Primärvården – våra hälsocentraler – ska vara den naturliga plats där barn och unga som mår dåligt ska kunna få hjälp.”
”Primärvården – våra hälsocentraler – ska vara den naturliga plats där barn och unga som mår dåligt ska kunna få hjälp.”
Foto: isabell Höjman/TT

Några behöver kanske bara en vuxen som finns till hands och lyssnar. Andra behöver mycket hjälp från skolan, socialtjänsten eller vården.

Barn som klarar grundskolan har bättre förutsättningar att uppnå sina mål resten av livet. Att gå till skolan varje dag – och att trivas där – är kanske det viktigaste för att må bra som ung. Kunskap, rutiner, positiva förväntningar och ett socialt sammanhang är starka skydd mot psykisk ohälsa. Skolan, socialtjänsten, Barn- och ungdomshälsan och Barn- och ungdomspsykiatrin måste samarbeta för att hjälpa hemmasittare tillbaka till skolan.

Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för psykiatri.
Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för psykiatri.
Foto: Roger Carlsson
”Hjälpen ska finnas där barnen och ungdomarna finns. Givetvis har även skolan en viktig roll och samverkan med elevhälsan ute i skolorna ska stärkas. Det finns många aktörer runt våra barn och alla ska samarbeta för att ge våra barn och unga bästa möjliga vård och stöd.”
Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för psykiatri.

Liberalerna satsar på att utöka Barn- och Ungdomshälsan till att bli en tillgänglig första linje för barn och unga som lider av psykisk ohälsa. Det ska vara lätt att hitta rätt! Därför satsar vi nu i Region Kalmar läns budget på att Barn- och Ungdomshälsan ska vara en tydlig väg in genom vården. Primärvården – våra hälsocentraler – ska vara den naturliga plats där barn och unga som mår dåligt ska kunna få hjälp, precis som det fungerar för vuxna idag. Ingen ska falla genom stolarna.

Genom att föra Barn- och ungdomshälsan till primärvården kommer hjälpen närmare flera. Vi har hälsocentraler i alla länets kommuner. Hjälpen ska finnas där barnen och ungdomarna finns. Givetvis har även skolan en viktig roll och samverkan med elevhälsan ute i skolorna ska stärkas. Det finns många aktörer runt våra barn och alla ska samarbeta för att ge våra barn och unga bästa möjliga vård och stöd.

Varje människa ska få möjlighet att uppnå hela sin potential. Som förtroendevalda och som liberaler är detta vår främsta uppgift. Att investera i en förstärkt Barn- och ungdomshälsa är att investera i vår gemensamma framtid. Vi gör Kalmar län till möjligheternas region – för alla.

Johanna Wyckman (L), regionråd med ansvar för psykiatri

Maria Björklund Strömberg (L), ledamot Barn- och utbildningsnämnden, Mönsterås

Lotta Wahlmino (L), tillträdande oppositionsråd, Kalmar

Ola Håkansson (L), ledamot Lärande- och kulturnämnden, Nybro

Tommy Lindström, ordförande Liberalerna Öland

Fredrik Eckerskog (L), ersättare i Bildningsnämnden, Oskarshamn

Kenneth Hardy Axelsson (L), ledamot Barn- och utbildningsnämnden, Västervik

Fredrik Lindström (L), ersättare Barn- och utbildningsnämnden, Västervik

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer